Index Vakbarát Hírportál

Józsefváros fizetőssé tenné a parkolást a helyieknek is

2022. szeptember 17., szombat 06:25

A józsefvárosi önkormányzat felvetette, hogy fizetőssé kéne tenni a parkolást azoknak is, akik a kerületben laknak, hiszen „miért járna ingyen közterület annak, akinek autója van?”.

Az eddigi szabályok szerint minden józsefvárosi lakos két autót tarthatott ingyen az utcán. Az első parkolási engedélyért 2023-tól 18–30 ezer forintot is elkérhetnek majd éves szinten, a másodikért ennél is többet kéne fizetniük. Emellett mostantól lakásonként lehetne majd kikérni a két-két engedélyt, nem pedig személyenként, mint eddig. A rendelettervezetről a jövő héten szavaz a képviselő-testület.

Az ingyenes kerületi parkolás fenntarthatatlan és igazságtalan. Akik az utcán tartják az autóikat, magáncélra használják a közterületet. Ez a közlegelők tragédiája: ha mindenki korlátlanul kihajthatja a jószágot, elfogy a legelő

– nyilatkozta Rádai Dániel alpolgármester.

Az önkormányzat úgy gondolja, hogy a módosítás után csökken a kerületi parkolóhelyek kihasználtsága. Az alpolgármester hozzátette: a lakosság számára az új rendszer nem lesz meglepő, hiszen a témában fórum is indult és egy felmérés szerint a kerületiek 61 százaléka támogatja a lépést.

Rádai több forgatókönyvet is elképzelt a reakciókat illetően: szerinte lesznek, akik inkább mélygarázsba viszik majd autóikat, mások úgy dönthetnek, hogy nem tartanak inkább autót a városban. A kerület 300 millió forint pluszbevételt vár a lépéstől – számolt be róla a 444.

Változó szabályok, új zónák 

Mint ismert, a Fővárosi Közgyűlés június végén 22 igen szavazattal és 7 nemmel új parkolási rendeletet alkotott, amelynek értelmében a főváros területén négy zónát jelölnek ki: A, B, C, és D zónákat, amelyekben eltérő ideig és különböző összegekért lehet parkolni. Erről írtunk részletesebben is, térképes illusztrációval kiegészítve a legfontosabb tudnivalókat. 

Az LMP budapesti elnöke, Ferenczi István egyébként még tovább emelné a parkolási díj összegét, hogy lehetőség szerint minél kevesebb autó legyen a belvárosban.

AZ ELSŐ ÓRA TEHÁT A JELENLEGI ÁRON MENNE, A MÁSODIK MÁR 1500 FORINTBA KERÜLNE, ÉS HA VALAKI HÁROM ÓRÁT PARKOL, AKKOR AZ MÁR 6000 FORINTJÁBA KERÜLJÖN.

Rovatok