Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely az Indexnek: Azonnal megemeljük a tanárok bérét, ha megérkezik az uniós pénz

2022. szeptember 17., szombat 15:45

Gulyás Gergely a szombat délutáni Kormányinfón az Index kérdésére elmondta, hogy az uniós pénzek megérkezése után garantálva lesz a pedagógusok béremelése. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ehhez gyorsabb ütemben és nagyobb lépésekben szükséges intézkedniük. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter lapunk érdeklődésére azt mondta, az orosz szankciók legnagyobb nyertesének az Egyesült Államokat tartja.

Az uniós források megérkezése után garantálva lesz a pedagógusbér-emelés – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati Kormányinfón. A miniszter az Index érdeklődésére elárulta, ehhez az operatív programokról is meg kell állapodniuk, méghozzá gyorsabb ütemben és nagyobb lépésekben, mint azt korábban ismertették.

Arra a kérdésre, hogy milyen alternatívát tud kínálni a kormány az Oroszország elleni szankciókra, Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy a kormánynak az energetikai szankciókról volt nagyon világos véleménye. Ez azonban nem csak a kormány véleménye volt – hangsúlyozta a miniszter.

Elmondása szerint idén márciusban Versailles-ban az állam- és kormányfők egyetértettek abban, hogy diverzifikálni kell, és szerinte mindig is egyetértés volt abban, hogy az európai országoknak törekedniük kell a választás lehetőségének megteremtésére, hogy honnan vesznek gázt és áramot.

Gulyás Gergely felidézte, hogy 2010 óta már nem kettő, hanem hat szomszédos országgal van interkonnektora Magyarországnak, amit a kormány épített ki, és úgy véli, ha más is ugyanígy elvégezte volna ezt a feladatot, most nem lenne ilyen nehéz helyzet.

Tehát Versailles-ban egyetértés volt abban, hogy a diverzifikációra az igen, de az energetikai szankciókra a nem a helyes válasz. Az a baj, hogy az Európai Unió eltért ettől, és azokkal a szankciókkal, amelyeket elfogadott, hihetetlen sok pénzt adott Oroszországnak, és tönkretette, vagy legalábbis rendkívüli nehézséget okoz az európai gazdaságnak. Ez rossz üzlet

– jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Nagy Márton: Az Egyesült Államok az egyik legnagyobb nyertese a szankcióknak

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Indexnek elmondta, hogy az Egyesült Államokban hatodannyiba kerül a gáz, mint az Európai Unióban és Ázsiában. Ez azt jelenti, hogy az amerikai cégeknek az energiaköltségei lényegében ugyanott vannak, mint egy vagy két évvel ezelőtt – jelentette ki.

A miniszter szerint a Henry Hub Index is jól jelzi, hogy az Egyesült Államok gázárai egyáltalán nem változtak, miközben Európában és Ázsiában a többszörösére emelkedtek.

Tehát ilyen versenyelőnyre szert tenni, erre azt kell hogy mondjam, hogy az Egyesült Államok az egyik legnagyobb nyertese a kialakult helyzetnek és a szankcióknak

– tette hozzá Nagy Márton.

A szombati rendkívüli Kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy meghosszabbítják a benzin- és élelmiszerárstopot. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, a kormány feltett szándéka, hogy a december 31-én kifutó kamatstopot is meghosszabbítsa fél évvel. A további bejelentésekről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

A Kormányinfóról szóló percről percre tudósításunkat pedig ide kattintva olvashatja el.

(Borítókép: Gulyás Gergely. Fotó: Szabó Réka / Index)

Rovatok