Index Vakbarát Hírportál

A Párbeszéd szerint voksturizmus történt az I. kerületben

2022. szeptember 18., vasárnap 05:52

A párt sajtóértesülésre hivatkozva attól tart, hogy a vasárnapi zuglói időközi választáson is visszaélések történhetnek, ezért a helyieket a szavazáson való részvételre buzdítják.

A Párbeszéd közleményében megemlíti, hogy a 24.hu értesülése szerint a szeptember 11-ei időközi választáson voksturizmus történhetett. Ezt azzal indokolták, hogy tudomásukra jutott: az utolsó pillanatban tömegesen jelentkeztek be egy I. kerületi magánklinikába, hogy a Fidesz jelöltjére, Fazekas Csillára szavazzanak. 

A Fidesz mindent megtesz azért, hogy megőrizze vagy megszerezze a hatalmat

– írták, majd hozzáfűzték: ez abból is látszik, hogy az Országgyűlésben megszavazták, hogy a voksturizmusnak ne legyen büntetőjogi következménye. 

Mint említik, a helyi választási bizottság is elismerte, hogy a kerületben kiugróan megnőtt a választók száma, erre hivatkozva a Párbeszéd elnöksége a Fidesz kerületi vezetőjét, Böröcz Lászlót, és a mandátumot szerzett Fazekas Csillát felszólították, hogy tisztázzák, történt-e választási csalás a budavári körzetben.

Amennyiben nem tudják bizonyítani, hogy nem történt szervezett „voksturizmus”, az egyetlen tiszta megoldás, ha Fazekas Csilla lemond a mandátumáról, és kiírnak egy újabb, szigorúbban ellenőrzött választást.

– emelték ki az MTI-hez eljuttatott közlésükben, amiben arra is kitértek, hogy attól tartanak, a most vasárnap Zuglóban megrendezésre kerülő időközi választáson hasonló visszaélések történhetnek. „Fokozott éberségre lesz ezért most szükség, és arra, hogy minél több valóban helyi lakos elmenjen szavazni” – hangsúlyozták, szerintük ugyanis ez a leghatékonyabb módszer a csalások megakadályozására. 

Rovatok