Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely: Néhány hete maradt a kormánynak, hogy elkerüljük a tragédiát

2022. szeptember 18., vasárnap 18:03

Karácsony Gergely szerint válaszút elé került Magyarország, amely vagy jogállammá vedlik vissza, vagy súlyos megszorításokkal szembesül, aminek a következményeit közösen kell viselnünk.

Az Európai Bizottság vasárnap azt javasolta a pénzügyminiszterek tanácsának, hogy függesszék fel a magyar kohéziós program három részére vonatkozó pénzek 65 százalékát, vagyis 7,5 milliárd eurót – átszámítva körülbelül 3000 milliárd forintnyi forrás elvonásáról szóló javaslatról van szó. 

A főpolgármester szerint tragikus következménye lenne annak, ha a megélhetési és energiaválság közepette Magyarország nem jutna hozzá a neki járó európai uniós forrásokhoz. „Itt nem csak az elkövetkező hét év kohéziós támogatásainak a közel egyharmadáról van szó” – írja közösségi oldalán Karácsony Gergely.

Ha a kormány nem ad azonnali garanciákat az Európai Uniónak a korrupció megfékezésére, akkor a helyreállítási alap ezermilliárdjainak is búcsút inthetünk – annak a támogatásnak, amit a legtöbb tagállam már rég elkezdett felhasználni

– írja a főpolgármester a legutóbbi Facebook-posztjában. Szerinte ez a pénz iszonyúan hiányzik majd minden magyar településen és Budapesten is.

Jogállam vagy súlyos megszorítások

„Egy olyan történelmi helyzetben, amikor borzasztó kihívásokkal kell megbirkóznunk, az uniós pénzek nélkül a magyar válságkezelés kínkeserves lesz ” – fűzte hozzá.

„A Magyarország előtt álló kérdés: jogállam vagy súlyos megszorítások. A Mészáros-félék további gazdagodása vagy a magyaroknak járó pénz megszerzése – ez a kormány előtt álló dilemma” – írja Karácsony, hozzátéve, hogy a döntés és a felelősség a kormány kezében van, de a következményeket közösen kell viselni. 

A brüsszeli szankciók elmaradásában bízik a tárcavezető

Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós források felhasználásáért felelős miniszter a vasárnap délutáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormány hétfőn benyújtja a jogszabály-módosítások első csomagját az országgyűlésnek. Ez olyan törvénymódosításokat tartalmaz majd, amelyek a bizottság számára is transzparensebbé teszik a közbeszerzési eljárásokat, és módosítják az összeférhetetlenségi szabályokat is.

A második jogszabályi csomagot pénteken nyújtják be, ennek elemei még egyeztetés alatt vannak. Ebben benne lesz egy új törvény is a Közbeszerzési Integritási Hatóságról. A miniszter bizakodó, és nagyon reméli, hogy a pénzügyminiszterek tanácsa elfogadja a novemberi dátumra teljesített magyar vállalásokat, és megszünteti az eljárást. 

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Szabó Réka / Index)

Rovatok