Index Vakbarát Hírportál

Egyetlen menetjeggyel be lehet utazni az egész országot

2022. szeptember 19., hétfő 09:45

A csütörtöki autómentes napon egyetlen jeggyel egész nap, bármilyen hosszú távon, tetszőleges számban lehet utazni Magyarország területén.

Az európai autómentes napot 1998 óta minden évben szeptember 22-én tartják, melynek legfőbb célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a környezettudatosságra. A kezdeményezők arra ösztönzik a munkába, iskolába és egyéb más helyekre autóval járó embereket, hogy az utazáshoz inkább fenntartható alternatív közlekedési módokat válasszanak, ami hozzájárul a lakosság egészségének és életminőségének javításához.

Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár Facebook-oldalán jelentette be, hogy az autómentes nap alkalmából csütörtökön megtartják az Egy jeggyel bárhova elnevezésű akciót.

Ha egy utas csütörtökre bármilyen távra szóló helyközi MÁV–Start-, Volánbusz-, GYSEV-, MÁV–HÉV-jegyet vált, azzal egész nap, bármilyen hosszú távon, tetszőleges számban lehet utazni Magyarország területén a nap végéig

– írta az államtitkár.

Az akció érvényes tehát a MÁV–Start, a GYSEV, a Volánbusz és a MÁV–HÉV járataira is. Bármelyikre váltott helyközi jegy csütörtökön egész nap az egész ország összes helyközi járatára érvényes. Vitézy Dávid tájékoztatása szerint a gyorsvonati pótjegyet nem, de az IC-pótjegyet, a helyjegyet, a távolsági buszos kényelmi felárat külön meg kell váltani, ha a jegy nem ilyen vonatra vagy buszra szól aznap.

A 100 kilométernél rövidebb távra szóló jegyek csak négy órán át érvényesek, de szeptember 22-én felhasználhatóak lesznek a nap végéig. A jegyek 2. osztályon érvényesek, az 1. osztályra váltott távolsági jeggyel csak azon a vonaton lehet első osztályon utazni, melyre a jegy szól, a jegy a nap folyamán más járatokra csak másodosztályon lesz érvényes.

További részletek a MÁV oldalán olvashatók az akcióval kapcsolatban.

Több mint 180 hazai település csatlakozik a rendezvénysorozathoz

A Szegedi Közlekedési Társaság szeptember 16-án jelentette be, hogy csatlakozik az Európai Mobilitási Hét és az Autómentes Nap rendezvényeihez, így akinek érvényes forgalmija van, egy hétig ingyenesen utazhat a szegedi tömegközlekedési eszközökön.

Technológiai és Ipari Minisztérium összesen 180 millió forint összegű támogatást biztosít a csatlakozó településeknek mobilitási héthez, illetve az autómentes naphoz kapcsolódó programok megrendezésére. Országszerte több mint 180 településen lesznek ilyen események, ezzel Magyarországon a negyedik legmagasabb a résztvevők száma Európában.

Rovatok