Index Vakbarát Hírportál

Felmentették a papi szolgálat alól Hodász Andrást

2022. szeptember 19., hétfő 07:13 | aznap frissítve

Hodász András római katolikus pap közösségi oldalán arról tájékoztatta követőit, hogy saját kérésére felmentette őt a papi szolgálat alól Erdő Péter bíboros. A Papifrankó YouTube-csatorna alapítója hozzátette: elcsendesedésre és nyugalomra van szüksége.

Hodász András római katolikus pap, az Angyalföldi Szent Mihály Plébánia papi közösségének moderátora Instagram-oldalán egy sztoriban közölte, hogy a saját kérésére Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek felmentette őt a papi szolgálat alól.

Ma megtartottam utolsó miséimet. Erről most itt többet nem írnék, és titeket is kérlek, amennyiben lehet, ne írjatok, ne hívjatok, most elcsendesedésre és nyugalomra van szükségem. A közösségimédia-aktivitásból is visszább veszek. Ha tehetitek, inkább imádkozzatok értem, az mindig jól jön

– írta Hodász András.

A római katolikus pap 2019 elején indította el saját YouTube-csatornáját és Instagram-oldalát Papifrankó néven, 2019 novemberében pedig elindult Facebook-oldala is. Megszólalásaival, videóival rövid időn belül nagyon népszerű lett a fiatalok körében is.

Hodász három évvel ezelőtt több fórumon is azt hangoztatta, hogy a homoszexualitás gyógyítható, amivel jelentős társadalmi visszhangot váltott ki.

Hodász András 2020 augusztusában bejelentette, hogy be kell fejezniePapifrankót, de a feltöltött videós anyagok elérhetőek maradnak. 2021 februárjában újrakezdte a tartalomgyártást, majd bő egy évvel később közölte, hogy részben az őt ért támadások miatt végleg megszünteti a csatornát.

Az elmúlt hetekben, hónapokban több videóinterjúban, több újságinterjúban beszéltem arról, hogy nehézségekkel küzdök: kiégéssel, depresszióval és egyéb problémákkal kell nap mint nap megküzdenem. Az elmúlt fél-egy évben a helyzet csak egyre rosszabbodott

– beszélt döntése hátteréről akkor a katolikus pap.

Hodász atya és társai tavaly ősszel egy AWS-dalt is feldolgoztak, a zenekar elhunyt frontemberére emlékezve.

Nem biztos, hogy végleges

Frissítés: A Válasz Online birtokába került egy levél, amely alapján elképzelhető, hogy Hodász András csak ideiglenesen kérte felmentését. Azt írták, hogy a múlt hét csütörtöki levélben Hodász András még arról számolt be, hogy egyéves betegszabadságot kért és kapott Erdő Péter bíborostól, ennek letelte után pedig visszatérne a papi szolgálatba.

Kedves Testvérek! Bizonyára nem újdonság számotokra, hogy az utóbbi időben sokat küzdöttem magammal. Hosszas gondolkodás után arra a döntésre jutottam, hogy bíboros úrtól kérek egy év betegszabadságot, amelyet ő meg is adott. Ez alatt az idő alatt megpróbálom újrarendezni az életemet, hogy egy év múlva visszatérhessek a szolgálatba.

– áll a levélben. Azt nem tudni, hogy azóta változott-e a helyzet, de ha nem, akkor egyelőre csak arról lehet szó, hogy a pap egy évre kapott felmentést. 

Rovatok