Index Vakbarát Hírportál

Magyarország ismét megvétózott egy uniós döntést

2022. szeptember 19., hétfő 10:43

A magyar kormány megvétózta az Európai Unió egyik döntését az előző héten – értesült a Politico.

A brüsszeli lapot vezető uniós tisztviselők tájékoztatták arról, hogy a kormány a múlt héten megvétózta azt az uniós kezdeményezést, amelynek értelmében az EU tagországai az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához fordultak volna az ukrajnai háború ügyében. Az unió – a 27 tagország nevében – azt kérvényezte volna, hogy a tanács jelöljön ki egy különleges megbízottat, aki az oroszok által elkövetett emberi jogi visszaélések vizsgálatát felügyelhetné.

Magyarország azonban megvétózta a döntést, ezért az unió nem tudott lépni ebben a kérdésben.

A Politico szerint mindez azt jelentette, hogy a másik 26 uniós tagállamnak egyenként, a saját kormánya nevében eljárva kellett az ENSZ-hez fordulnia. Az esettel és annak okaival, hátterével kapcsolatban kerestük a magyar külügyminisztériumot, amennyiben válaszolnak, frissítjük írásunkat. 

A magyar kormány a háború kezdete óta több alkalommal is fenyegetőzött vétóval (vagy élt is az eszközzel) az oroszokat negatívan érintő döntéseket illetően. Szeptember elején például felvetődött, hogy Magyarország három orosz oligarcha miatt megvétózhatja a háború miatt elrendelt szankciók meghosszabbítását. A kormány végül egy, a cseh soros elnökséggel kötött kompromisszumnak köszönhetően letett arról a lépésről, de csak azzal a feltétellel, hogy jövő márciusban ismét napirendre veszik a kérdést.

(Borítókép: Cyril Marcilhacy / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok