Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon gyártják az európai hidrogénvonatok legfontosabb alkatrészeit

2022. szeptember 19., hétfő 07:25

Európában elsőként a francia Alstom helyezett üzembe hidrogénvonatot, augusztus óta pedig menetrend szerint közlekednek a járművek Németországban, a Bréma környéki, 126 kilométeres vonalon. A 14 hidrogénüzemű regionális szerelvény fokozatosan váltja majd ki a 15 régebbi dízelvonatot. Több ország számára gyártják Magyarországon a vonatok szükséges alkatrészeit.

Már három európai gyártó kínál hidrogénvonatot. Az Alstom üzemanyagcellás vonatainak az egyik legfontosabb alkatrészét, a forgóvázak keretét a magyarországi Mátranovákon gyártják.

A svájci Stadler ugyancsak kifejlesztette a maga üzemanyagcellás modelljét. A vonat a kaliforniai Redlands Passenger Rail Project megrendelésére készült. Szolnokon gyártanak hozzá alumí­nium kocsitestet.

A harmadik európai hidrogénvonat-fejlesztést a napokban jelentették be: a német Siemens kezdett próbaüzemet a Deutsche Bahnnal.

A tankolás már éppen olyan gyors, mint egy hagyományos dízelmotorvonatnál. A hidrogént is maguk állítják elő: a megújuló energiát elektrolízisre használják fel, hogy közvetlenül a helyszínen termeljenek zöldhidrogént.

Zöldutak és zöldvonatok

Jelenleg a nem villamosított vasútvonalakon – Európában ez az összes vonal 60 százaléka – dízelhajtású járművek üzemelnek. Csak Németországban a Deutsche Bahn körülbelül 250 millió liter gázolajat fogyaszt évente. Ennek a szénhidrogén-mennyiségnek a helyettesítése a feladat, és erre szolgálnak az akkumulátoros, üzemanyagcellás megoldások, valamint ezt célozza a környezetkímélő üzemanyagok, például a hidrokezelt növényi olajok használata.

Az átállás a hidrogénhajtásra időigényes folyamat: évtizedekig tarthat, amíg az összes dízelmozdonyt lecserélik.

Rovatok