Index Vakbarát Hírportál

Az egész országra kiadták a figyelmeztetést

2022. szeptember 19., hétfő 06:20

Hétfőn többnyire gomolyfelhős-napos időre számíthatunk, és többfelé kialakulhatnak átmeneti jelleggel futó záporok, néhol akár zivatarok is, de kezdetben helyenként eső is előfordulhat.

A nyugati-északnyugati szelet többfelé erős, a Dunántúl északi felén néhol viharos széllökések kísérhetik. Reggelre általában 5 és 11 fok közé hűl le a levegő, délután pedig 1419 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet – írja az Időkép.

Az előrejelzés szerint igazi őszi idő várható a következő napokban, gyakran erős széllel, záporokkal, helyenként zivatarokkal, de a hőmérséklet 20 fok alatt marad.

Szeles, hűvös időre számíthatunk

A hét első napjaiban továbbra is szeles idő várható, az északnyugati szelet hétfőn például északnyugaton viharos lökések kísérhetik, de még kedden és szerdán is gyakran lesz élénk, erős a légmozgás. A szél csütörtökre veszít erejéből.

A napos-gomolyfelhős időben hétfőn és kedden többfelé, szerdán és csütörtökön már kevesebb helyen várható záporok, zivatarok kialakulása. Az intenzívebb gócokban akár apró szemű jég is eshet. 

A hőmérséklet elmarad a sokéves átlagtól,

délutánonként 1419 fok várható, éjszakánként pedig egyre többfelé megjelennek az 5 fok körüli minimumok. A hét közepétől a derült, szélcsendes völgyekben megjelenhetnek a talaj menti fagyok. Hétvégére felmelegedés körvonalazódik, újra egyre többfelé elérhetjük, meghaladhatjuk a 20 fokot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország egész területére elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki zivatarok miatt. Mint írják, villámlásra, 60-80 kilométer per órás viharos szélre és apró szemű jégesőre is lehet számítani.

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint hétfőn időjárási front nem lesz térségünkben, de a hidegre érzékenyebbek szervezetét jobban megviselheti a humánmeteorológiai helyzet. A hűvös reggeleken felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi panaszok. Napközben görcsös fejfájás, valamint más görcsös panaszok is jelentkezhetnek, a fejfájást a szeles idő tovább fokozhatja.

(Borítókép:  Oláh Tibor / MTI)

Rovatok