Index Vakbarát Hírportál

A Xántus gimnázium szerint nem igaz, hogy a takarítóknak nagyobb fizetést kínálnak, mint a tanároknak

2022. szeptember 19., hétfő 11:48

Közleményben reagált a belvárosi alapítványi gimnázium az álláshirdetései miatt megjelent hírekre. A Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium vezetője szerint az aktuális hirdetéseikben „a 2022-ben érvényben levő Bértábla legalacsonyabb, gyakornokra vonatkozó alapilletménye szerepel, amely nem tartalmazza a garantált bérminimumra történő kiegészítés összegét és a 20 százalékos ágazati szakmai pótlékot sem”.

Reagált az álláshirdetéseiről szóló hírekre a Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium. Mint arról korábban írtunk, az intézmény aktuális álláshirdetései között a délutános takarítónak 30 százalékkal magasabb fizetést kínálnak, mint a történelem- és angoltanári állásra jelentkezőknek.

A gimnázium honlapján azt írta, „pedagógus-munkakörben foglalkoztatott munkavállalói a mindenkori érvényes pedagógus-bértábla alapján kerülnek bérezésre, és mivel az Intézmény alapítványi fenntartású, az állami intézményektől eltérően, álláshirdetést a közszolgálati állásportálon, a kozigallas.gov.hu felületén nem áll módjában közzé tenni”.

Ám

az Intézmény által használt Profession állásportál nem ad lehetőséget a bérezésre vonatkozó szöveges megjelenítésre (»bérezés a pedagógus-bértábla szerint«), csak egyetlen konkrét összeg jelölhető meg, amitől azonban a jelentkezőket megillető konkrét bér pozitív irányban eltérhet, a bértábla szerinti besorolásuknak megfelelően.

Mint írták, az aktuális hirdetéseikben „a 2022-ben érvényben levő bértábla legalacsonyabb, gyakornokra vonatkozó alapilletménye szerepel (203 ezer forint), amely nem tartalmazza a garantált bérminimumra történő kiegészítés összegét (57 ezer forint) és a 20 százalékos ágazati szakmai pótlékot (52 ezer forint)” sem.

Az intézmény vezetője, Fehérházi Judit a közlemény végén kihangsúlyozta, a hirdetések idáig nem okoztak értelmezési problémát a jelentkezők számára. 

Munkabeszüntetéssel és virrasztással kezdődött a hét

Az Index korábban arról számolt be, hogy vasárnap estétől hétfő reggelig diákok virrasztottak az ELTE két gyakorlóiskolája, a Radnóti és az Apáczai előtt. A tanulók a tanárok alacsony bérezése miatt döntöttek a demonstráció mellett.

A Grundi Ifjúsági Szervezet pedig október 5-ére szervez „Hídfoglalás a tanárokért” címmel tüntetést a pedagógusok világnapja alkalmából. 

(Borítókép: A Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium épületének bejárata. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok