Index Vakbarát Hírportál

A Belügyminisztérium szerint a józan ész alapján kell fűteni az iskolákat

2022. szeptember 21., szerda 17:34

„Fűtési időszakban a fenntartó határozza meg a hőmérsékletet a vonatkozó jogszabályi előírásra és a józan észre tekintettel” – felelte a Belügyminisztérium az ATV Híradó azon kérdésére, miszerint van-e felső korlát az iskolák fűtése esetében.

A kormányrendelet ugyanis kimondja, hogy minimum 18 vagy 20 foknak kell lennie a szóban forgó oktatási intézményben attól függően, hogy 14 év alattiak vagy felettiek járnak oda. Az ATV Híradója azt is megkérdezte, hogy a fenntartó tankerület maximalizálhatja-e az általános hőmérsékletet akkor, ha esetleg túl magas lesz a számla. 

A kormány válasza szerint megtehetik ezt, de csak abban az esetben, ha betartják a minimális hőmérsékletről szóló jogszabályt. Tehát az adott tankerület beleszólhat abba, hogy maximum hány fok lehet az iskolák tantermeiben, de ennek a józan ész szab határokat. A válasz azonban arra nem tért ki, hogy a „józan ész” milyen hőmérsékletet jelent. 

Az ATV-nek nyilatkozó két pedagógus-szakszervezet szerint lesz olyan tankerület, ahol az anyagi lehetőségek megengedik a magasabb átlaghőmérsékletet is, máshol azonban csak a törvénybe foglalt 18-20 fokot tudják biztosítani a tanulóknak. 

Rovatok