Index Vakbarát Hírportál

Az energiaválság enyhítésén dolgozik a kormány

2022. szeptember 21., szerda 11:14

Ismét összeült a kormány, hogy megoldást találjon a Magyarországot is erősen sújtó energiaválságra. Várhatóan hamarosan újabb bejelentések érkeznek.

Hivatalos Facebook-oldalán egy bejegyzésben tette közzé Orbán Viktor miniszterelnök, hogy szerda délelőtt elkezdődött az aktuális kormányülés. A kormányfő bár sok részletet nem árult el, szavai alapján úgy tűnik, a brüsszeli szankciós politika hatásainak hazai kivédése, valamint az energiaválság elleni küzdelem ezúttal is szerepel a kormány asztalán. Fókuszban a magyar családokkal.

Az elhibázott brüsszeli szankciók miatt az egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában. Ma is azon dolgozunk, hogy megvédjük a magyar családokat az energiaválságtól

– fogalmazott a miniszterelnök.

Meghosszabbított ár- és kamatstop

A legutóbbi kormányülésre múlt hét szombaton került sor, amellyel rendhagyó módon párhuzamosan tartott Kormányinfót Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, továbbá Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter.

Ekkor derült ki, hogy a kormány december 31-ig meghosszabbítja a kamatstopot, az üzemanyagra vonatkozó hatósági árat, illetve az alapvető élelmiszerekre érvényes árstopot. Mindez többek között azt jelenti, hogy október 1. után is lehet 480 forintos áron tankolni a kutakon a kedvezményezetteknek.

Azt szintén ezen a Kormányinfón közölték, hogy a kabinet döntése értelmében legalább 20 fok lesz a hőmérséklet az általános iskolai tantermekben, csupán a gimnáziumokban lesz ennél alacsonyabb, a korábban ismertetett 18 fok.

Hamarosan kezdődik a Fidesz és a KDNP frakcióülése is

Szeptember 21–22-én Balatonalmádiban ülésezik a Fidesz és a KDNP frakciója. A tanácskozás a hagyományoknak megfelelően Orbán Viktor tájékoztatójával indul, az ülés központi témája a brüsszeli szankciók és az energiaárak lesznek.

Emellett napirenden szerepelnek azok a törvényjavaslatok is, amelyek a helyreállítási alappal és a kohéziós forrásokkal kapcsolatos tárgyalások gyors lezárásához szükségesek.

A kormánypárti frakciók a témában meghallgatják többek között Varga Judit igazságügyi miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Palkovics László technológiai és ipari miniszter helyzetértékelését.

Rovatok