Index Vakbarát Hírportál

Jogsértően tesztelhették a gyermekotthonban élő gyerekek intelligenciáját

2022. szeptember 21., szerda 12:58

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálja a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok intelligenciaszintjének online felmérésével kapcsolatos adatkezelést, és arra kéri az érintetteket, hogy ne töltsék ki a kérdőívet, mivel jogsérelem veszélye áll fenn.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat elnöke a gyermekvédelmi gondoskodásban élő, 6–18 év közötti gyermekeket az intelligenciaszintjük felmérésére irányuló online teszt kitöltésére kötelezte.

A NAIH a teszt kitöltésére szolgáló honlapon próbaregisztrációt végzett, annak működését, szabályzatait áttekintette, és megállapította, hogy jogsérelem közvetlen veszélye áll fenn, ugyanis a gyermekek vagy a kitöltésben közreműködő gyámok személyes adatai harmadik országbeli adatkezelőhöz kerülhetnek.

További probléma a hatóság szerint, hogy nem teljesen biztosított a jogszerű adatkezelés, az érintettek tájékoztatása és az őket megillető jogosultságok gyakorlása.

Ezért a hatóság hivatalból eljárást indított az adatkezelés körülményeinek vizsgálatára, és felszólította az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálatot, hogy szüntesse meg az egyedi utasításban elrendelt adatkezelést, valamint törölje az annak alapján keletkezett személyes adatokat.

A NAIH egyúttal arra kéri az utasításban érintett gyermekvédelmi gyámokat, helyettes gyámokat, nevelőszülőket, valamint a gyermekotthonok, lakásotthonok nevelőit, hogy a szakellátott 13–18 éves gyermekek szeptember 1. és 22. között esedékes felmérését a honlapon ne végezzék el.

A fentiekben ismertetett adatkezelés további körülményeit a hatóság jelenleg is vizsgálja.

(Borítókép: Philipp Schulze / picture alliance / Getty Images)

Rovatok