Index Vakbarát Hírportál

„El a kezekkel a tanárainktól!” – szülők tüntettek a Dél-Budai Tankerületi Központ előtt

2022. szeptember 21., szerda 09:50

Országszerte számos tankerület fenyegető levelet küldött ki a polgári engedetlenségi akcióban részt vevő pedagógusoknak. Nem tett másképp a Dél-Budai Tankerületi Központ sem, ezért újbudai és budafoki szülők egy csoportja szerda reggelre tüntetést szervezett az intézmény Fehérvári úti épületéhez.

„El a kezekkel a tanárainktól!” – skandálták a jelenlévők azon a XI. és XXII. kerületi szülők által szervezett tüntetésen, melyet a Dél-Budai Tankerületi Központ elé hirdettek meg szerda reggelre.

Mint arról korábban az Indexen is beszámoltunk, idén rendkívüli volt a tanévkezdés, már szeptember 1-től kezdődően a fővárosban és vidéken egyaránt polgári engedetlenségi akcióban vettek részt a pedagógusok, tiltakozásukat pedig a tankerületek sem hagyták szó nélkül, az érintett tanároknak levélben jelezték, hogy cselekedetük „alapot ad a munkáltatói rendkívüli felmentésre”.

Van, ahol a tankerület a felmentést már meg is lépte, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettese, Dezsőfi György azért vesztette el az állását, mert az iskola tantestületének 36 tagjával együtt részt vett egy szeptember 5-i polgári engedetlenségi akcióban. Az ügy miatt múlt héten Miskolcon is demonstrációt tartottak.

Hasonló okok miatt gyűltek össze ma reggel diákok, tanárok és szülők Budapesten, a Fehérvári úton, az esemény egyik szervezője, Kállai Kornélia szerint elfogadhatatlan, hogy a saját igazukért harcoló pedagógusokat kirúgással fenyegetik.

Az oktatás mindannyiunk szívügye, ezért vagyunk itt

– mondta lapunknak az édesanya.

Mihályi Fruzsina, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium magyar–angol szakos pedagógusa lapunknak arról beszélt, hogy szerinte az alacsony fizetés csak a problémahalmaz egy kis része, „valójában az egész oktatási rendszer haldoklik”.

Már nem tudok némán asszisztálni ennek a rendszernek a látszólagos működéséhez

– jegyezte meg.

Az intézmény matematika szakos pedagógusa, Kulcsár Ella a legfőbb problémának azt tartja, hogy a tanárok a központosított, felülről irányított rendszerben nem tudják hozzáigazítani a tananyagot a megváltozott világhoz.

Nagyon rossz irányba megyünk

– jelentette ki.

A tüntetésen diákok is jelen voltak, egyikük, Franta Ákos elárulta, hogy azért költözött fel vidékről Budapestre, hogy jobb oktatásban részesüljön, a kistelepüléseken ugyanis még rosszabb a helyzet.

A pedagógushiány ugyanakkor a fővárosban is gondot jelent, számos tantárgyból évről évre új tanárt kapunk, mert sokan úgy döntenek, hogy feladják, elhagyják a pályát

– mondta a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium tanulója.

A jelenlévők a fenti problémák és a fenyegetések miatt eltervezték, hogy átadnak egy petíciót Laucsek Istvánnak, a Dél-Budai Tankerület szakmai vezetőjének vagy Hományi Tamás Márton tankerületi igazgatónak.

Íme egy részlet a petícióból:

Szülőkként megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a Dél-Budai Tankerületben a közoktatás válságos helyzete miatt demonstráló pedagógusokat kirúgással fenyegetik meg. A problémák nem oldódnak meg attól, hogy eltávolítják azokat, akik a bajokra felhívják a figyelmet! Az Önök által vezetett hivatal a befizetett adónkból működik, legjobb tudomásunk szerint a munkakörük nem az, hogy hatalmukkal visszaélve megfélemlítsenek, hanem az, hogy gyerekeink érdekeit szem előtt tartva, a pedagógusokat partnernek tekintve megoldásokat keressenek és találjanak az oktatási rendszer problémáira.

„Gyertek ki!” – kiabálták a tüntetők, majd több alkalommal jelezték, hogy elérkezett az utolsó lehetőség, hogy valaki kijöjjön a tankerületből. Végül ezt senki nem tette meg, így a petíciót egy szülő és egy diák vitte be az épületbe. A küszöböt átlépve hiába kérték az egyik tankerületi dolgozót, hogy szóljon valamelyik vezetőnek, sem Laucsek István, sem Hományi Tamás nem jelent meg a helyszínen, de a petíció átadása ettől függetlenül megtörtént.

Az Index levélben fordult a Dél-Budai Tankerületi Központhoz, Hományi Tamás tankerületi vezető épp a petíció átadásakor válaszolt megkeresésünkre.

„A hatályos törvények szerint a polgári engedetlenség egy törvénysértő, jogszerűtlen magatartás, azaz a munka megtagadása. Ez a tevékenység veszélyezteti a tanulók érdekeit, amelynek következményeként az oktató-nevelő munka hátrányba szorul, mivel a tanuló nem tud eleget tenni a tankötelezettségének. Ez különösen káros, hogyha a tanulókat nem látja el az intézmény, hanem erre hivatkozásul haza küldi őket, bizonytalanságot és pluszterhet okozva a szülőknek” – olvasható Hományi Tamás szerkesztőségünkbe küldött levelében.

Nincs megállás

Fenyegetések ide vagy oda, a polgári engedetlenségi akciók továbbra is folytatódnak, szerdától többek között a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégiumban tiltakoznak a pedagógusok. Kovács Judit, a tanárok képviselője az Index megkeresésére elmondta: az intézményből 38 fő csatlakozott a megmozduláshoz, és terveik szerint egy héten át a reggel 10-től kezdődő harmadik órák fognak elmaradni.

Arra a kérdésre, hogy nem tartanak-e a tankerülettől, azt felelte, hogy ők egy picit más helyzetben vannak, intézményük fenntartója ugyanis nem a helyi tankerület, hanem a Magyar Képzőművészeti Egyetem.

„Ettől függetlenül bármi megtörténhet, mégis fontosnak tartottuk, hogy ily módon kifejezzük a véleményünket. A diákok és a pedagógusok is jobb körülményeket érdemelnek, a művészet szabad” – mondta lapunknak a magyar szakos pedagógus.

Összehangolt sztrájk jöhet

A polgári engedetlenségi akciókkal párhuzamosan a kormány által meghatározott szabályok szerint munkabeszüntetések is zajlanak az iskolákban, a pedagógus-szakszervezetek ugyanis gördülő sztrájkot hirdettek, de itt nem állnak meg.

Az eddigi tapasztalatok alapján úgy látjuk, hogy a közeljövőben kénytelenek leszünk központilag is sztrájknapokat kijelölni, az összehangolt munkabeszüntetésnek ugyanis több értelme van. Jelenleg elszórtan, egymástól eltérő módon sztrájkolnak az iskolákban, de szerintünk fontos, hogy egyszerre, egységesen álljuk ki az oktatás problémáinak megoldása érdekében

– erről beszélt kedden az Indexnek Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja, megjegyezve, hogy a kijelölt sztrájknap ügyében mindenképpen valamilyen őszi dátumban gondolkodnak, de a szervezés még folyamatban van.

(Borítókép: Szabó Réka / Index)

Rovatok