Index Vakbarát Hírportál

Ellenzéki reakciók a nemzeti konzultációra: Semmi értelme

2022. szeptember 22., csütörtök 17:17

A Momentum szerint a kormány belezavarodott „a saját alternatív valóságába”, a Demokratikus Koalíció értelmetlennek tartja az energetikai szankciókról szóló nemzeti konzultációt.

Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője Balatonalmádiban tartott sajtótájékoztatójukon bejelentették: arra kérik a kormányt, hogy indítson nemzeti konzultációt az Oroszországra kivetett energiaszankciókról.

„Miközben a magyar családok azt számolgatják, hogy hó végén a hétszeresére emelt rezsit fizessék be, vagy bevásároljanak, miközben a szülők azért aggódnak, hogy megfázik-e majd a gyerekük a fűtetlen iskolában, aközben a kormány milliárdokat szórna el az aktuális hazugságai terjesztésére” – olvasható a DK közleményében.

A Demokratikus Koalíció szerint semmi értelme nincs azokról az uniós szankciókról konzultálni, amelyeket Orbán Viktor egytől egyig megszavazott Brüsszelben. Ha majd lesz pénz az iskolák felfűtésére, ha majd lesz pénz a családok rezsiköltségeinek csökkentésére, ha majd lesz pénz a pedagógusok bérének megemelésére, akkor Orbán Viktor majd megírhatja a magyaroknak, hogy azért szavazta meg a szankciókat, mert valójában nem a háború, hanem az Orbán-kormány a megélhetési válság oka

– emelték ki a párt részéről.

Momentum: Most akkor a saját döntéseik ellen tiltakoznak?

A Momentum szerint a kormány annyira belezavarodott „a saját alternatív valóságába”, hogy elfelejtette, ők is megszavazták az Oroszország elleni szankciókat.

Most akkor a saját döntéseik ellen tiltakoznak? A saját, fél évvel korábban meghozott döntésükről indítanak nemzeti konzultációt? Ne nézzék hülyének a választóikat: döntsék el, hogy támogatják vagy nem támogatják a szankciókat

– hangsúlyozták közleményükben.

A Momentumnál úgy látják, hogy a szankciók működnek, „a Fidesz által istenített Oroszország haderőit nemrég zavarták el rengeteg, általuk elfoglalt ukrán városból, a magyarországi válságért a rossz kormányzás a felelős.

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki összefogás korábbi miniszterelnök-jelöltje ezt a kérdést tette fel a bejelentés után: „A Fidesz azokról a szankciókról akar konzultálni, amiket Orbán Viktor egytől egyig megszavazott?”

Hadházy Ákos, aki továbbra is a parlamenti eskütételre vár, posztjában így fogalmazott: „Végre egy őszinte lépés a Fidesztől: jön a nemzeti konzultáció Vlagyimir Putyin megsegítéséről!”

(Borítókép: Kocsis Máté és Simicskó István. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok