Index Vakbarát Hírportál

Összesen 73 párt ellen indokolt az ügyészi perindítás

2022. szeptember 22., csütörtök 06:33

Az ügyészi perindítás 63 esetben a pártként működés megszűnését kéri kimondani, tíz pártot pedig megszüntetnének.

A tavaszi országgyűlési választás után 73 párt ellen indokolt ügyészi perindítás, amiért két egymást követő választáson nem indítottak jelöltet vagy mert felhagytak tevékenységükkel és vagyonukról nem rendelkeztek – közölte a Legfőbb Ügyészség az MTI-vel.

A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi törvény alapján a bíróság az ügyészség indítványára – a párt egyesületként való további működésének érintetlenül hagyásával – megállapítja a párt működésének megszűnését, ha egymást követő két általános országgyűlési képviselői választáson nem állít jelöltet. Az ügyészség indítványára a bíróság megállapítja a párt megszűnését, ha tevékenységével felhagy, és vagyonáról nem rendelkezik.

63 párt ellen már benyújtották a keresetet

Az idei országgyűlési választásokat követően 73 párt esetében merült fel az ügyészi perindítás indokoltsága. 63 párt ellen már benyújtották a keresetet, indítványozva, hogy a bíróság mondja ki: a párt működése megszűnt, de ezek a szervezetek egyesületként tovább működhetnek.

További hat párt esetében az ügyészségek a szervezet megszűnésének a megállapítását kérték, mert a rendelkezésre álló adatok szerint a párt felhagyott a tevékenységével, és vagyonáról nem rendelkezett.

Eredményes keresetindítás esetén ezek a szervezetek nemcsak a pártként való működés lehetőségét veszítik el, hanem jogi személyiségük is jogutód nélkül megszűnik, és törlik a nyilvántartásból. 

További négy ügyben még tart a kereset-előkészítés, ezeknél a pártoknál arra utaló adatok merültek fel, hogy az érintett pártok tevékenységükkel felhagytak, és vagyonukról nem rendelkeztek.

Rovatok