Index Vakbarát Hírportál

Az év végéig nem lesz onkológiai járóbeteg-ellátás az ajkai kórházban

2022. szeptember 22., csütörtök 13:02

Müller Cecília országos tiszti főorvos december 31-ig meghosszabbította a Nemzeti Népegészségügyi Központ júliusi határozatát, így az onkológiai ellátásra szoruló ajkai betegeket helyben továbbra sem látják el.

Júliusban az Index is beszámolt arról, hogy a nyár végéig nem lesz onkológiai járóbeteg-ellátás az ajkai Magyar Imre Kórházban. A Nemzeti Népegészségügyi Központ akkori tájékoztatása szerint „a minimumfeltételekben meglévő feltételek átmeneti hiánya miatt” kellett meghozni ezt a döntést. Az érintett betegek ellátására a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházat és a pápai Gróf Esterházy Kórházat jelölték ki.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb határozatából kiderül, hogy Müller Cecília országos tiszti főorvos december 31-ig meghosszabbította a nyári határozatot, vagyis az onkológiai járóbeteg-ellátás továbbra is szünetel az ajkai kórházban. Az onkológiai ellátásra szoruló ajkai betegeket változatlanul Veszprémben vagy Pápán látják el.

A határozathoz csatolt indoklás szerint a meghosszabbított szüneteltetés mostani oka „hosszan tartó, váratlan betegség”.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő már korábban kifejezte aggodalmait az ajkai szakellátással kapcsolatos problémákról.

Nincs kontroll, sem további szakvizsgálat. Ez azzal jár, hogy a még meg nem ismert tumoros betegek szakvizsgálata jelentős mértékben csúszik, hiszen a megnövekedett terhelést nehezen bírják

– írta a szakértő még nyáron közösségi oldalán.

 A Nemzeti Népegészségügyi Központ júliusban és most sem a humán erőforrás hiányát jelölte meg az ellátás szüneteltetésének okaként, az erről szóló sajtóinformációkra nem reagált.

(Borítókép: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok