Index Vakbarát Hírportál

Perceken múlott az élete a szentendrei kisfiúnak, akit lódarázs csípett meg az iskolában

2022. szeptember 23., péntek 19:25

Csak egy Epipen-injekciónak köszönhetően sikerült megmenteni egy kisfiú életét a múlt héten egy szentendrei iskolában – értesült a 24.hu.

A kisfiút egy lódarázs csípte meg az iskola udvarán és percek alatt súlyos allergiás tünetek alakultak ki nála. Miután bementek a tanterembe, elkezdett viszketni és felhólyagosodni a bőre, és arra panaszkodott, hogy egyre jobban bedagad a szája.

A tanító felismerte, hogy az allergiás reakció nagy bajt jelent, és a gyermeket az iskola orvosi rendelőjébe vitte. A védőnő is megerősítette, hogy ez egy súlyos allergiás reakció, és azonnal beadta a gyermeknek az Epipen-injekciót, valamint kihívta a mentőket.

Az injekció beadása után 1-2 perccel a kisfiú azt mondta, hogy már nem annyira duzzadt a szája, vagyis az Epipen megállította az allergiás reakciót, tíz percen belül a mentők is a helyszínre érkeztek és ellátták, majd a kórházba vitték a gyermeket.

A 24.hu azt is megjegyezte, hogy Szentendrén a tankerület által működtetett iskolák szeptemberben, még a tanévkezdés előtt kaptak két-két Epipent, ezáltal ott minden intézményben van már injekció. Hozzátették: egyre több önkormányzat hoz ehhez hasonló döntést, 

de egyelőre önköltségen kell beszerezniük a drága injekciókat, mivel azok még mindig nem kötelezőek a közintézményekben. 

Ez azért számít nagy hiányosságnak, mert idén májusban az Epipen életet mentett egy újpesti óvodában is. Előtte viszont, idén januárban – szintén Újpesten – az injekció hiánya miatt meghalt egy általános iskolás gyermek.

Jó hír ugyanakkor, hogy az utóbbi hónapokban tb-támogatást kapott az Epipen. Ezáltal azoknak az embereknek, akiknek már volt anafilaxiás reakciója, az a háziorvosával vagy allergológusával felirathatja az injekciót.

(Borítókép: Epipen-injekció. Fotó:  Anda Chu / Bay Area News Group / Tribune News Service / Getty Images)

Rovatok