Index Vakbarát Hírportál

Szovjet robbanótestekre és lőszerekre bukkantak Maglód területén

2022. szeptember 23., péntek 12:48

Szovjet robbanótestek és lőszerek kerültek elő Maglód külterületén, egyebek között RPG–40-es kézigránátok és nyolcvankilónyi gyalogsági lőszer – írta a Magyar Honvédség tűzszerész és hadihajós ezrede pénteken a Facebook-oldalán.

A közelmúltban érkezett bejelentésre kiérkező tűzszerészek fémkereső műszerrel átvizsgálták a területet, és négy szovjet RPG–40-es romboló hatású, harcjármű elleni kézigránátot, egy RG–42-es és egy F–1-es típusú, ugyancsak szovjet kézigránátot ástak elő.

A több méter mély gödröt feltárva a kézigránátok közelében nyolcvankilónyi 7,62 milliméteres gyalogsági lőszer is előkerült eredeti faládában, gyári csomagolásban. A lelet jó állapota annak is köszönhető, hogy a tárolóegységeket nyolc évtizede szurokkal légmentesítették – közölték.

A bejegyzésben emlékeztettek arra, hogy a most, a tűzszerészek által elszállított robbanóeszközök a második világháborúban Budapest védelmére kiépített Attila-vonal első, Alsógödtől Dunaharasztiig húzódó vonala környékén lezajlott összecsapásokból maradhattak vissza. A szántóföldön található gödröt pedig a háborút követően temethették be – tették hozzá.

Rovatok