Index Vakbarát Hírportál

Több százan kerülhetnek utcára Csepelen, betettek a magas rezsiárak

2022. szeptember 23., péntek 08:36

A csepeli munkásszálló a magas rezsiárak miatt bezár.

Csepeli lakosok vagyunk – írja az Indexnek küldött levelében egy olvasónk, majd így folytatja: ebben a kerületben létezik a régi Csepel Gyáron belül egy munkásszálló, amelyet kiadtak olyan embereknek, akiknek nem volt pénzük kaucióra, albérletre, vagy „nem tetszett az arcuk az albérlet tulajdonosainak”.

Ezek az embereknek nagy része családos, akik rendesen fizettek havonta 150 ezer forintot egy szobáért úgy, hogy a fürdő és a konyha közös volt. Két nappal ezelőtt a kapu ajtaján egy papíros jelezte: október 15-ig ki kell költözniük.

Levélírónk hozzáteszi, ezeknek az embereknek ez volt az egyetlen reményük, hogy van hol lakniuk a gyerekekkel.

Mindezt azért, mert nem tudnak az embereknek fűtést biztosítani a felhalmozódott rezsi miatt, amit ezek az emberek minden hónapban kifizettek. Kétemeletnyi felnőtt, gyerek kerül utcára télen

– írja olvasónk.

Reménytelen helyzetben

Amint arról az RTL Klub is beszámolt, az Indotek Group tulajdonában lévő munkásszálló vezetősége arról értesítette a lakókat, az energiaárak drasztikus emelkedése miatt október 15-én, szombaton határozatlan, de hosszabb időre bezárják a szállót, ahol azt követően sem áram-, sem víz-, sem fűtésszolgáltatás nem lesz.

Arra kérik a lakókat, hogy a jelzett napig költözzenek ki, ingóságaikat vigyék magukkal és az esetleges tartozásaikat még fizessék meg.

A fenntartó arra hivatkozik, kénytelenek bezárni, mert a hőszolgáltató felmondta a szerződést és a megemelkedett rezsiköltségeket a lakók nem tudnák megfizetni.

Zakar Gergely, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei, a legnagyobb budapesti hajléktalanellátó szervezet igazgatója elmondta, krízishelyzet van, megpróbálnak felkészülni arra, hogy az eddiginél jóval többen fognak majd megjelenni az ellátórendszerükben. A rezsiárak elszabadulása miatt a nappali melegedőkben már megjelentek azok az emberek, akik nem hajléktalanok ugyan, de nappal hozzájuk mennek, hogy ezzel is spóroljanak a rezsiköltségeiken.

Egynapi profit a nyugodt alvásért

Karácsony Gergely ma reggeli Facebook-bejegyzésében arra szólította fel Jellinek Dánielt, hogy mondjon le egynapi profitjáról, és biztosítsa, hogy a tulajdonában lévő csepeli munkásszállón legyen fűtés, és ne kerüljön utcára az a csaknem 150 felnőtt és 50 gyerek, akik most ott élnek.

Bizonyára elkerülte a figyelmét, hogy ők, a munkásszálló lakói, valójában emberek

– írja Budapest főpolgármestere.

Karácsony Gergely bejegyzésében kifejti, a munkásszállón élők éppen annyira emberek, mint azok, akik Jellinek Dániel luxusszállodáiban százezreket fizetnek egy-egy éjszakáért. Sokan közülük még gyerekek, akik a döntés miatt nemcsak a lakhatásukat veszítik el, hanem a családjukat is, hiszen a törvények alapján az utcára került gyerekeket a gyámhatóság elveszi szüleitől.

„Biztosíthatom arról, ha nem intézkedik tulajdonosként a munkásszálló bezárásának visszavonásáról, akkor gondoskodom róla, hogy minden jóérzésű budapesti polgár mély megvetése kísérje önt. Áldozza be egynapi profitját, cserébe nyugodtan alhat” – tette hozzá.

A tizedik

Jellinek Dániel a Forbes Magyarország 2022-ben megjelent listáján Magyarország tizedik leggazdagabb embereként szerepelt 189,2 milliárd forintos vagyonával. Több saját fejlesztésű lakóparkprojekttel jelen van a lakossági ingatlanpiacon is.

Az általa menedzselt ingatlantranzakciók száma mára meghaladja az ötszázat. Az Indotek Group 2019-ben megvásárolta a Gellért Szállót és a Sofitel Hotel Chain Bridge szállót.

Rovatok