Index Vakbarát Hírportál

35,6 milliárd forintos adósságban úsznak a kórházak

2022. szeptember 24., szombat 20:56

Augusztus végéig 35,6 milliárd forintra nőtt a magyar kórházak összesített adósságállománya.

Az mfor.hu szerint ez azt jelenti, hogy a júliusi adatokhoz képest további 6,4 milliárd forinttal nőtt az intézmények adóssága. Ráadásul a tartozás túlnyomó része, 34,9 milliárd forint a beszállítókkal-szolgáltatókkal szemben áll fenn, ennél jóval kisebb mértékű az állammal szembeni (0,6 milliárd forint), valamint a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaival szembeni adósság (0,1 milliárd forint). 

A portál az Orvostechnikai Szövetség főtitkárát, Rásky Lászlót idézi, aki szerdán azt mondta az ATV Start című műsorában, hogy

az év végére a kórházak hátraléka akár az 50 milliárd forintot is elérheti.

Szerinte ezért célszerű lenne negyedévente kifizetni a beszállítóknak a tartozásokat az éves kórházi konszolidáció helyett. „Az egészségügyi államtitkár a minap egy konferencián azt mondta, hogy megvan bennük a szándék erre. De valahogy a politika mindig azt hiszi, hogy az egészségügyben vannak még tartalékok” – tette hozzá Rásky László, aki arról is beszélt, hogy az intézményeknek még a megnövekedett rezsiköltségekkel is számolniuk kell majd idén ősszel és télen. 

Az mfor.hu azt is hozzátette, hogy januárban még csak 3,3 milliárd forint volt a kórházak összesített adóssága. Februárban ez hirtelen 13 milliárd forintra nőtt, az utána lévő hónapokban pedig fokozatosan 35,6 milliárd forintig emelkedett. 

A portál azt is közölte, hogy a legnagyobb tartozása (2,94 milliárd forint) az Észak-közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelőnek van. Őket követi a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet,  a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet és a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, amelyek közül mindnek bőven több mint egymilliárdos adóssága van. 

(Borítókép: A Szent János Kórház főbejárata. Fotó: Balaton József / MTI)

Rovatok