Index Vakbarát Hírportál

Az egri alapítványi iskolák egyedül fogják állni a megemelkedett rezsiköltségeket

2022. szeptember 25., vasárnap 09:35

Az Egerben lévő alapítványi iskolák a rezsicsökkentés megszüntetése ellenére sem terveznek bezárni, és a szülőkre sem akarják áthárítani a megemelkedett költségeket.

Az állami és az egyházi fenntartású iskolák számíthatnak a kormány támogatására, az alapítványi iskolák azonban komoly problémákkal szembesülhetnek az elkövetkezendő időkben. Eger városában is több ilyen iskola van: az egriugyek.hu több tanárt is megkérdezett azzal kapcsolatban, szerintük a jelentős mértékben megnövekedett rezsiköltségek hogyan fogják befolyásolni az oktatási intézményeket. 

A megkérdezett pedagógusok szerint a kollégiumok fenntartása fogja okozni a legnagyobb gondot. Több intézkedést is foganatosítottak a takarékosság érdekében, ez azonban nem lesz elég a költségek fedezésére, ennek ellenére nem akarják a szülőkre hárítani a többletköltségeket. Bízunk az állam ígéretében, hogy nem fogja magára hagyni az iskolákat – mondta egy pedagógus. 

Az Egri Waldorf Általános Iskola költségvetését különösen a gázár emelkedése növeli – vélekedett Petőné Pászti Margit kuratóriumi elnök. Mivel az iskola épületét jelenleg kizárólag gázzal fűtik, ezért legfeljebb csak kis mértékben tudnának áttérni más fűtési módra. A beruházásra fordítható tartalékaik pedig szinte teljesen lenullázódtak a nagy nyári tetőfelújítás után. Mivel még csak átmenetileg sem akarják bezárni az iskolát, ezért más megoldást kell keresniük – nyilatkozta az elnök. 

A megemelkedett árak miatt azonban több helyen is kell kutatniuk a megoldás után. Egyrészt igyekeznek valamilyen pénzügyi forrás után nézni annak érdekében, hogy a megemelkedett költségeiket finanszírozni tudják, másrészt energia-megtakarítási intézkedéseket vezetnek be, amelyeket egy tanárokból és szakmailag hozzáértő szülőkből álló stáb állít össze. 

Rovatok