Index Vakbarát Hírportál

Mel Gibsonnal találkozott Novák Katalin

2022. szeptember 25., vasárnap 09:28

Jelenleg is az Egyesült Államokban tartózkodik Novák Katalin köztársasági elnök; ezúttal egy ismert filmsztárral, Mel Gibsonnal kapták lencsevégre.

„Találkozás egy amerikai Hazafival” – írta Novák Katalin közösségi oldalán megosztott fotójához, amelyen Mel Gibson amerikai születésű, kétszeres Oscar- és Golden Globe-díjas ausztrál színésszel látható.

A képaláírással a köztársasági elnök a 2000-ben megjelent A hazafi című amerikai történelmi kalandfilmre utal, amelyben Heath Ledger mellett Mel Gibson játszotta a főszerepet.

Novák Katalin egyesült államokbeli útja alatt már találkozott Joe Biden amerikai elnökkel, valamint Edith Eger holokauszttúlélővel is, akinek állami kitüntetést is ajándékozott

Az orosz–ukrán háború globális veszély

Az államfő amerikai látogatásának első két napját New Yorkban töltötte, ahol felszólalt az ENSZ Közgyűlésén, részt vett az ENSZ női állam- és kormányfőknek szervezett fórumán, tárgyalt António Guterres ENSZ-főtitkárral, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusszal, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatójával, valamint megbeszélést folytatott Ronald Lauderrel, a Zsidó Világkongresszus elnökével, és több más nemzetközi, amerikai zsidó szervezet vezetőjével.

Az ENSZ Közgyűlésén tartott beszédében Novák Katalin elmondta, hogy az ENSZ a béke érdekében jött létre a második világháborút követően. Emlékeztetett, hogy világszerte 27 fegyveres konfliktus folyik jelenleg, amiket romló, javuló és nem változható kategóriákba sorolhatunk, és aggodalomra ad okot, hogy az ENSZ legutóbbi jelentése szerint a konfliktusok száma intenzív módon növekedett a világháború óta.

Hangsúlyozta azt is, hogy az orosz–ukrán háború nemcsak Európában, hanem globálisan is veszélyeket rejt. Szerinte az ENSZ-nek az a dolga, hogy a béke helyreállításán munkálkodjon.

Rovatok