Index Vakbarát Hírportál

Ilyen volt az első árnyékkormányinfó

2022. szeptember 26., hétfő 12:30

Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter, valamint Kálmán Olga, az árnyékkormány szóvivője az első árnyékkormányinfón ismertették a Dobrev Klára vezette árnyékkormány javaslatait.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke szeptember 16-án jelentette be, hogy a párt árnyékkormányt hoz létre. Dobrev Klára két nappal később árnyék-miniszterelnökként mondott beszédet, másnap pedig bemutatta az árnyékminisztereket. Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter, valamint Kálmán Olga, az árnyékkormány szóvivője hétfőn megtartották az első árnyékkormányinfót.

Molnár Csaba az árnyékkormány működéséről kifejtette, abban különböznek a kormány döntéseitől, hogy az árnyékkormány döntéseinek nincs közjogi hatálya, így közjogi értelemben vett javaslatokat tesznek. Az EP-képviselő hozzátette: Magyarországon még tanulják az árnyékkormányt, bízik benne, hogy jól fog működni ez az intézmény, és reményeik szerint a nem túl távoli jövőben a jelenlegi kormány ellenzékbe kerül, így számukra is példaként szolgálhat a mostani árnyékkormány.

Kálmán Olga, az árnyékkormány szóvivője ismertette, hogy öt előterjesztéssel foglalkoztak az árnyékkormány első ülésén, illetve öt tájékoztatót hallgattak meg. Varju László energia- és rezsiügyi árnyékminiszter a „rezsiemelés elleni védelem érdekében szükséges azonnali rövid távú intézkedések” címmel tartott tájékoztatót az ülésen.

Molnár Csaba rezsiügyben elmondta, hogy az árnyékkormány elfogadott egy javaslatcsomagot, amelyet be is nyújtanak a parlamentben. A javaslatcsomag többek között az alábbi pontokat tartalmazza:

Az árnyékkormány a rezsiügyön túl az alábbi kérdésekkel is foglalkozott első ülésén:

Az árnyékkormányülésen tájékoztatót hallgattak meg a nyugdíjasok helyzetéről, az orosz–ukrán háborúról, a magyar kormány ellen folyó uniós eljárásokról, az aszály következményeiről, az infláció alakulásáról és a devizatartalék-hiány veszélyeiről.

(Borítókép: Kálmán Olga és Molnár Csaba. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok