Index Vakbarát Hírportál

Két világháborút is túlélt, de az energiakrízis kifogott a legendás éttermen

2022. szeptember 26., hétfő 15:25

Átmenetileg lehúzza a rolót Pécs egyik leghíresebb vendéglátóhelye. A két világháborút is megélt Aranykacsa étterem a lejáró földgázellátási szerződésüket ajánlat hiányában nem tudja meghosszabbítani.

Nem csak a helyiek körében töretlen már negyven éve a pécsi Aranykacsa étterem népszerűsége. Az 1913-ban alapított vendéglátóhely két világháborút élt túl, de az ukrajnai háború miatt kialakult energiaválság kifogott rajta: átmenetileg lehúzza a rolót.

Tájékoztatom, hogy vállalkozásunk átmenetileg szüneteltetjük. Ennek oka, hogy a lejáró földgázellátási szerződésünket ajánlat hiányában nem tudjuk meghosszabbítani!

– írja az étterem a weboldalán.

Háber Tamás vendéglátós elmondta: tizenkilenc szolgáltatót kerestek meg, hogy tegyen számukra ajánlatot földgázbiztosításra. Ebből kilencen élből elutasították, és csupán egy vállalkozás jelezte, hogy hajlandó gázt szolgáltatni számukra. Üröm az örömben, hogy olyan feltételek között kapnának gázt, amelyek mellett egy hozzájuk hasonló kisvállalkozás csak veszteségesen tud működni.

A tulajdonos – aki 2015-ben a Magyar Érdemrend tisztikeresztje állami kitüntetésben részesült – szerint a H-tarifás villanyóra, hőszivattyú és napelemes rendszer lenne az ideális megoldás, ám ez időigényes és kockázatos a városképi szempontból központi helyen álló épület számára: nem biztos, hogy megkapják rá az engedélyt.

Fájdalmas volt az itt töltött negyven év után meghozni ezt a döntést, de ilyen körülmények között nem kockáztathattam meg, hogy az alkalmazottaink karácsony előtt szembesüljenek azzal, hogy már nincsen állásuk

– fogalmazott végezetül a Baranya Megyei Hírportálnak Háber Tamás.

Rovatok