Index Vakbarát Hírportál

A magyarok fele lejjebb tekeri a fűtést az energiaárak emelkedése miatt

2022. szeptember 26., hétfő 17:32

A tél közeledtével mind az energiahatékonyság, mind a fenntarthatóság témájában előrelátók a magyarok, és tudatosan készülnek – derül ki az IKEA kutatásából. Bár a kormány által meghatározott 18 foknál a legtöbben jelentősen magasabb hőmérsékletet tartanak ideálisnak, a magyarok fele mégis lejjebb tekeri majd a termosztátot.

Az IKEA augusztus 22. és 28. között készített kutatása szerint a legtöbben alacsonyabb hőmérséklettel, rövidebb zuhanyzási idővel és LED-es izzókkal terveznek spórolni.

A megkérdezett magyarok mindössze 13,3 százaléka mondta azt, hogy nem tervezi az idei őszi-téli szezonban háztartási intézkedésekkel csökkenteni a költségeit. A legtöbben azonban, az emberek közel 48 százaléka, lejjebb fogja tekerni a fűtést a helyiségekben, amikor munkába mennek, vagy ha éppen nem használják a szobát. 43,6 százalékuk akkor is csökkenti az otthoni hőmérsékletet, amikor a lakásban tartózkodik, 33 százalékuk pedig csak egyes kiválasztott helyiségeket fog fűteni.

A kutatás szerint a legtöbben (27,1 százalék) a 22 Celsius-fokos hőmérsékletet tartják ideálisnak, és csupán másfél százalékuk gondolja úgy, hogy a 19 foknál alacsonyabb belső hőmérséklet a tökéletes.

A megkérdezettek 11,9 százaléka jelentősen, 58,2 százalékuk pedig 1-2 fokkal fogja lejjebb tekerni a termosztátot az idei télen.

Így védekeznek a magyarok a hideg ellen

A válaszadók annak érdekében, hogy komfortérzetük megmaradjon, meleg takarókkal és plédekkel fognak betárazni, egyesek szőnyegekkel és melegebb függönyök vásárlásával javítanák a nyílászárók hőtartó képességét. Egyre tudatosabbak a fogyasztók az áram- és a vízhasználat terén is: a megkérdezettek közel egyharmada a kádfürdő helyett a zuhanyt választja, majdnem 40 százalékuk pedig rövidebb ideig tervez majd a zuhany alatt állni.

Ezek a beruházások azért is lehetnek hasznosak, mert a magyarok jobban ragaszkodnak az otthoni kényelmükhöz, mint bármi máshoz: közel egyharmaduk érzi úgy, hogy ha muszáj, inkább az otthoni komfortérzetet (lakáshőmérséklet, vízfogyasztás) korlátozná, míg több mint kétszer annyian inkább az egyéb kiadásokat (nyaralás, kultúra, ruhavásárlás) fognák vissza.

Mindenki máshol próbál lecsípni a költségeiből

Itt azonban jelentős eltérés van az életkor alapján, hiszen a fiatalok az otthoni kényelmén spórolnának az egyéb kiadások helyett, míg a középkorúak inkább a szórakozás terén húznák meg a nadrágszíjat.

A kutatás eredményei alapján úgy tűnik, a magyarok tudatosan készülnek rá, hogy otthonaikat energiahatékonyabban működtessék, és keresik azokat a megoldásokat, amelyek elősegítik a fenntarthatóságot és a kényelmi szintjük megőrzését is.

Győrben elindul a távfűtés

Győr polgármestere, Dézsi Csaba András Facebook-oldalán jelentette be, hogy szerdától elindul a városban a távfűtés. Közlése szerint az elmúlt napokban már egyre több gyermek- és idősgondozó intézményben, társasházban melegedtek fel a radiátorok, szerdától minden háztartásban megtörténik ez.

(Borítókép:  Yui Mok / PA Images / Getty Images)

Rovatok