Index Vakbarát Hírportál

Októbertől már csak a patikában lehet antigéngyorstesztet venni

2022. szeptember 26., hétfő 12:51

A hónap végéig van lehetőség a patikán kívül antigéngyorstesztek vásárlására, erről az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adott ki tájékoztatást.

Szeptember végén megszűnik az antigéngyorstesztek patikán kívüli forgalmazásának lehetősége – olvasható az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közösségi oldalán.

A tájékoztatás szerint gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazási engedéllyel rendelkező kiskereskedelmi egységek szeptember 30-áig forgalmazhatnak önellenőrzési célt szolgáló, SARS-CoV-2-fertőzés kimutatására szánt antigéngyorstesztet.

A június elsején hatályba lépett, a járványügyi veszélyhelyzet megszűnéséről szóló rendelet szerint a forgalmazásra jogosult drogériák, kiskereskedelmi üzletek, benzinkutak a veszélyhelyzet megszűnésének hónapját követő harmadik hónap utolsó napjáig, azaz szeptember 30-áig árusíthatnak antigéngyorsteszteket.

A múlt szerdai kormányzati tájékoztatás szerint az azt megelőző héten 12 307 új koronavírusos fertőzést igazoltak Magyarországon, a betegség szövődményeibe 48-an haltak bele.

Az adatok szerint a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 2 001 729 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 33 564 főre nőtt.

(Borítókép: Krizsán Csaba / MTI)

Rovatok