Index Vakbarát Hírportál

Több ellenzéki képviselő mentelmi jogát is felfüggesztették

2022. szeptember 26., hétfő 18:15

Több momentumos országgyűlési képviselőnek felfüggesztették a mentelmi jogát, egy DK-s politikusnak csökkentették a tiszteletdíját a parlament hétfői ülésén.

Az Országgyűlés őszi szezonja Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődött, amit az ellenzéki politikusok reakciói követtek, az erről szóló percről percre közvetítésünket itt találja.

A mentelmi bizottság javaslatára a parlament 178 igen szavazattal, egyhangúlag felfüggesztette Fekete-Győr András (Momentum) mentelmi jogát. A Pesti Központi Kerületi Bíróság hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt kérte a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, mivel a Momentum politikusa egy 2018-as Kossuth téri tüntetésen a rendőrök közé dobott egy pirotechnikai eszközt.

A párt korábbi elnöke maga is mentelmi joga felfüggesztését kérte, majd egy vigyorgós fej kíséretében osztotta meg a döntést Facebook-oldalán:

Hargitai János, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke elmondta, közvádas ügyről lévén szó a testület egyhangúlag javasolta a mentelmi jog felfüggesztését.

Fekete-Győr András azt mondta, az új politikai generáció tagjai mindenkor vállalják a felelősséget tetteikért, nem bújnak a mentelmi jog mögé, nem akadályozzák a magyar hatóságok munkáját, ezért mentelmi joga felfüggesztését kéri.

Ugyancsak felfüggesztette 147 igen, 24 nem szavazattal a parlament a DK-s Hegedűs Andrea mentelmi jogát. Az MTI szerint a Miskolci Járásbíróság egy magánvádas rágalmazási ügyben kérte a politikus mentelmi jogának felfüggesztését, mivel Hegedüs Andrea 2020-ban egy sajtótájékoztatón választási visszaéléssel vádolta Miskolc korábbi fideszes vezetőit. A mentelmi bizottság elnöke a mentelmi jog felfüggesztését javasolta, mert a DK-s politikus a sajtótájékoztató idején még nem országgyűlési, hanem önkormányzati képviselőként tevékenykedett.

A Kecskeméti Járásbíróság kérésére, a mentelmi bizottság javaslata ellenére, a parlament nagy többséggel felfüggesztette a Momentum három képviselőjének, Orosz Annának, Hajnal Miklósnak és Tóth Endrének a mentelmi jogát ugyanabban a magánvádas rágalmazási ügyben. Hargitai János azért javasolta a politikusok mentelmi jogát felfüggesztését, mert az ügy idején, 2022 januárjában még nem voltak országgyűlési képviselők.

A Momentum korábbi kecskeméti képviselője azért perelte be a párt vezetőségében akkor részt vevő három képviselőt, mert szerinte tévesen állították róla, hogy sorozatosan etikai vétségeket követett el.

Nem függesztette fel az Országgyűlés a mentelmi jogát Pócs Jánosnak (Fidesz) és két ügyben Jakab Péternek (független) sem. A képviselőket rágalmazással vádolták.

Csökkentették egy DK-s képviselő tiszteletdíját

Tiszteletdíja kéthavi összegével megegyező mértékben, 3 949 200 forinttal csökkentette az Országgyűlés – 129 igen, 50 nem és 1 tartózkodás mellett – Sebián-Petrovszki László (DK) képviselői fizetését. Az ellenzéki politikus az Országgyűlés egyik júniusi ülésén törvénytelennek nevezte a kormányt.

A határozat indoklása szerint a magyar kormány törvényességének kétségbe vonása az Országgyűlés törvényességének, azon belül minden egyes képviselő törvényes mandátumának megkérdőjelezését jelenti. A magyar kormány az Országgyűléstől nyeri felhatalmazását, az Országgyűlés pedig az Alaptörvény rendelkezéseinek megfelelően, a választópolgárok általános és egyenlő választójoga alapján, közvetlen és titkos szavazással, a választók akaratának szabad kifejezését biztosító választásokon megválasztott országgyűlési képviselőkből áll. E tények megkérdőjelezése az Országgyűlés tekintélyét kirívó mértékben sérti, és nem megengedhető, hogy egyes képviselők politikai előnyszerzés céljából alaptalanul kétségbe vonják Magyarország alkotmányos rendjét – áll az indoklásban.

(Borítókép: Képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén az őszi ülésszak nyitónapján, 2022. szeptember 26-án. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, a kormányfő mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (balra). Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok