Index Vakbarát Hírportál

Rózsaszínné változtatják a Szabadság-szobrot és a Halászbástyát

2022. szeptember 27., kedd 11:21 | aznap frissítve

Rózsaszín díszvilágítást kap a Szabadság-szobor és a Halászbástya péntek estétől vasárnap estig – közölte az Egészség Hídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület. Arra emlékeztetnek, hogy október a mellrák hónapja.

Október a mellrák hónapja. Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen két évtizede szervezi meg Budapesten a Széchenyi lánchíd rózsaszín kivilágítását és a figyelemfelhívó sétát. A Lánchíd felújítása miatt idén még nem lesz lehetőség a hídsétára, ezért az idei helyszín a Duna-korzó lesz október első vasárnapján, kora este.

Hangsúlyozták, hogy az idejében diagnosztizált, és időben elkezdett kezelésű emlőrák ma már nagyon jó eséllyel gyógyítható.

A rózsaszín szalag, masni az emlőrák jelképe, azok viselik, akik szolidaritást éreznek az érintett betegekkel, szimpatizálnak a mellráktudatosság mozgalmával.

A pink nem csak felhajtás

A Facebookon közzétett meghívó szerint a figyelemfelhívó séta a Duna-korzón vasárnap 18.30-kor indul.

A programon részt vehet mindenki, aki fontosnak érzi a célkitűzést, ami a figyelemfelhívás a mammográfiás szűrővizsgálatokon való rendszeres részvételre, ezzel az esetleges betegség időben való felismerése. Az idejében diagnosztizált és időben elkezdett kezelésű emlőrák ma már nagyon jó eséllyel gyógyítható.

Azok a nők, akik elváltozást észlelnek, panaszuk van, ne várják meg a következő szűrés időpontját, hanem mielőbb forduljanak orvoshoz – közölte az egyesület az OS szerint.

A rózsaszín szalag, masni az emlőrák jelképe, azok viselik, akik szolidaritást éreznek az érintett betegekkel, szimpatizálnak a mellráktudatosság mozgalmával.

Sokan csak a pink felhajtást látják benne, de nem szabad, hogy ez elvonja a figyelmet. A mellrák elleni hónap, a pink szalag, a programok mind csak egy eszköz, nem pedig a lényeg. Egy eszköz arra, hogy a betegség, amit sokszor nem mondunk ki, amitől félünk, amit igyekszünk mindig és mindenhol kerülni, valósággá váljon. Olyan valósággá, ami cselekvésre ösztönöz magunkért

– mondta Brjeska Dóra újságíró, érintett beteg, aktivista.

(Borítókép: A Halászbástya. Fotó: Jászai Csaba / MTI)

Rovatok