Index Vakbarát Hírportál

Öt év letöltendő fegyházbüntetést kapott a volt jobbikos EP-képviselő

2022. szeptember 27., kedd 11:39

A harmadfokon eljáró Kúria öt év letöltendő fegyházbüntetéssel sújtotta K. Bélát, a Jobbik korábbi EP-képviselőjét, akit az Európai Unió intézményei elleni kémkedés és költségvetési csalás bűntettében, valamint magánokirat-hamisítás vétségében találtak bűnösnek.

Az öt év fegyházbüntetés mellett tíz évre a közügyek gyakorlásától is eltiltották az egykori európai parlamenti képviselőt. A jogerős ítélet szerint 

K. Béla legkorábban büntetése kétharmadának letöltése után szabadulhat csak feltételesen.

Az ítélethirdetésnek a minősített adatok miatt csak a rendelkező része volt nyilvános, így az indoklást már zárt ajtók mögött közölte a bíróság.

K. Béla nemcsak a mostani ítélethozatalkor, hanem már a másodfokú eljáráson sem volt jelen. A Magyar Nemzet információi szerint jelenleg Moszkvában él, és nem is tervezi, hogy visszatér Magyarországra. Saját elmondása szerint a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében tanít.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014-ben tett feljelentést a Jobbikból 2017 végén távozó politikus ellen, majd a Központi Nyomozó Főügyészség öt évvel ezelőtt vádat is emelt ellene az Európai Unió intézményei elleni kémkedés, jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, valamint háromrendbeli folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása miatt. A megfogalmazott vádak szerint 

K. Béla 2012 és 2014 között orosz hírszerzőknek adott át információkat a többi között energetikai ügyekben, az európai parlamenti választásokról, a magyarországi belpolitikai helyzetről és a paksi atomerőmű bővítéséről.

A Budapest Környéki Törvényszék 2020 őszén első fokon felmentette a kémkedés vádja alól, ugyanakkor minden más korábban ismertetett bűncselekményben bűnösnek mondták ki, így költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt másfél év – három évre – felfüggesztett szabadságvesztéssel és 600 ezer forint pénzbüntetéssel sújtották.

Tavaly nyáron a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon már bűnösnek találta a korábbi EP-képviselőt az Európai Unió intézményei elleni kémkedés előkészületének bűntettében, ezért a kirótt szabadságvesztést két évre, felfüggesztésének próbaidejét öt évre, a pénzbüntetését pedig 1,2 millió forintra súlyosította – emlékeztetett a Mandiner.

(Borítókép: Kovács Béla 2014. szeptember 19-én. Fotó: Bődey János / Index)

Rovatok