Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt a fegyházbüntetésre ítélt, volt jobbikos EP-képviselő ügyvédje

2022. szeptember 27., kedd 21:22

A vádirat nyilvános adatai szerint Kovács Béla volt jobbikos EP-képviselő orosz hírszerzőknek adott át információkat magyar és uniós politikai és gazdasági ügyekről. A bíróság jogerősen öt év letöltendő fegyházbüntetésre ítélte a jelenleg valószínűleg Oroszországban élő volt politikust.

Kémkedésért jogerősen öt év fegyházbüntetésre ítélte a Kúria Kovács Béla volt jobbikos európai parlamenti képviselőt. Az ítélet indoklását zárt ajtók mögött tartották, de a vádirat nyilvános adatai szerint az oroszoknak kémkedő és ezért a sajtóban csak KGBélaként emlegetett képviselő orosz hírszerzőknek adott át információkat magyar és uniós politikai és gazdasági ügyekről. A volt politikus végig tagadott, ügyvédje szerint Alkotmánybírósághoz fordulnak − közölte az RTL Klub híradója. 

Bár a vádirat titkos volt, annyit lehetett tudni, hogy a vád szerint Kovács Béla 2014 előtt éveken át kapcsolatban állt az orosz titkosszolgálattal és az Európai Unió belső működéséről, illetve magyar belpolitikai ügyekről adott át nekik információkat.

Ha a Kúria engem behív, hogy személyesen jelenjek meg, oda fogok menni, és szeretnék büszkén távozni onnan

– nyilatkozta Moszkvában a másodfokú ítélet kihirdetése után. Akkor még csak kémkedés előkészítéséért ítélték el, felfüggesztett börtönbüntetésre. 

Kovács Béla az ítélethirdetésen nem jelent meg a Kúria előtt.

Nagy meglepetéssel és megdöbbenéssel fogadtam ezt az ítéletet

 − mondta el a híradónak Bólyai János, a volt politikus ügyvédje. 

Közölte, hogy részleteket a titkosítás miatt nem mondhat, de annyit igen, hogy az Alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak. A Mandiner úgy tudja, hogy Kovács Béla jelenleg is Moszkvában van, ám ezt ügyvédje nem tudta megerősíteni. Állítása szerint pár hete találkoztak, „lehet, hogy most külföldön van, de hogy pontosan hol van, azt én nem tudom” − mondta.

(Borítókép: Kovács Béla európai parlamenti képviselő, volt jobbikos politikus az ellene és három társa ellen az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőper tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében 2018. szeptember 20-án. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok