Index Vakbarát Hírportál

Tarjányi Péter: Putyin számára ennek a háborúnak már tétje van

2022. szeptember 28., szerda 18:59

Profilozás és profilozás között különbség van – mondta Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő az Index új műsorában, a Frontvonalban, ahol biztonságpolitikáról beszélgetünk másként, vagyis az eddig megszokottól eltérő módon. Az első adásban Vlagyimir Putyin orosz elnök beszéde került terítékre.

„Putyin elnök biztonságpolitikai profilját a nyugati hírszerző szolgálatok már húsz éve  elkészítették” – kezdte az Index Frontvonal című adásában Tarjányi Péter az orosz elnök és beszédének elemzését. 

Az a fajta lelkiismeret, az embert emberként kezelő gondolkodás, amit a hétköznapokban fontosnak tartunk, az ő életéből teljes egészében eltűnt

– mondta a biztonságpolitikai szakértő.

Ha az ukrán háborút nézzük, jól látható, mennyire sakkfiguraként kezelik azokat a fiatalokat, akiket a frontvonalra küldtek. Az az ember, akit ez ténylegesen érdekel a mindennapokban, az nem tud ilyen döntéseket hozni.

Tarjányi Péter hozzátette: az orosz elnökben van egy, mondhatni Putyinra jellemző hidegség, amely átüt a napi emberi gondolkodáson, az emberi racionalitáson és az emberi érzelmeken túl van.

„Akár egy istenkomplexus is a személyiségjegye lehet” – hangsúlyozta. 

„Bizonyos társadalmi berendezkedésekben az egy, mindent kézben tartó vezető személye szükséges, bár az ottani civil társadalomnak borzasztó, de másként az adott vezető nem tudna hatalmon maradni” – mondta Tarjányi Péter, aki profilozási nézőpontból elemezve az orosz elnök beszédét úgy látja, Putyin öltözködése, az őt körülvevő környezet is azt sugallja, hogy „őt nagyon komolyan kell venni, nagyon határozott vezető, olyasvalaki, aki egyébként intézkedik”.

Erre rácáfolni látszanak az önmagát is megerősítő szavai a beszédben, például az is, amikor az atomfegyver bevetésének lehetőségéről azt mondta, „nem blöffölök”. 

Repedezik ez a magabiztosság. Putyin számára ennek a háborúnak már tétje van. És van félnivalója a mindennapokban

– emelte ki Tarjányi Péter, aki úgy véli, ha a bejelentett mozgósítás ellenére újabb kudarc éri az orosz elnököt a háborúban, vagyis egyes területeken mégis legyőzik őket az ukránok, olyan helyzet alakulhat ki, amelyben Putyinnak már nem marad mozgástere.

A Frontvonalban szóba kerül továbbá, hogy:

(Borítókép: Tarjányi Péter. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok