Index Vakbarát Hírportál

Alkotmánybíróság: nem csak hároméves korban lehet óvodai felmentést kérni

2022. szeptember 29., csütörtök 18:43

Lezárult az ügy az Alkotmánybíróság döntésével: kimondták, hogy nem csak hároméves korban lehet kérni az óvodai felmentést.

A testület szerint rosszul értelmezi a törvényt az, aki szerint a négyéves gyereket érintő kérést csak abban az esetben lehet elfogadni, ha már egy évvel korábban, háromévesen is kérvényezték a szülők az óvodába járás alóli felmentését. Az Alkotmánybíróság szerint szükségtelen megváltoztatni a törvény szövegét, szimplán csak az adott gyermek érdekének megfelelően kell értelmezni. 

Az Alkotmánybíróság döntését egy győri bíró kérte, mert az általa tárgyalt ügyben a kormányhivatal visszautasította egy négyéves gyermek szülőjének a kérését azzal az indokkal, hogy ezt első alkalommal kéri, pedig a hatóság kimondja: ebben a korban a törvény kizárólag egy „újabb” kérvény benyújtása esetén indít vizsgálatot. A gyermek szülője szerint ez a jogainak az alkotmányellenes korlátozása, a bíróság ezért fordult az Alkotmánybírósághoz – írja a Hvg

A kormány képviselői az Alkotmánybíróság kérdésére azzal indokolták az „újabb” szó használatát, hogy nem lehet egy kérelemben két tanévre (tehát a gyermek 3 és 4 éves korára is) felmentést kérni az óvodai nevelésben való részvétel alól, mert időközben változhat a gyerek alkalmassága az óvodába járásra. A hivatal azonban „az ügyféllel való együttműködés és a jóhiszeműség alapelvi követelményének megfelelően” nem utasíthatja vissza automatikusan a kérelmeket, hiszen mindig a gyermek legjobb érdekét szem előtt tartva kell döntést hozni – magyarázták.

Az Alkotmánybíróság egyetértett ezzel az érveléssel: nem tartják szükségesnek az „újabb” szó eltörlését, mert a jogalkotó szándéka szerint egyértelmű, hogy az óvodai felmentés nem zárható ki objektív alapon azon négy és öt év közötti gyermekek esetén, akik esetében a szülők korábban nem kérelmezték a gyermek óvodalátogatás alóli felmentését. Ezért alkotmányos követelményként fogalmazták meg: 

„Az óvodai foglalkozáson való részvétel alóli felmentés mindig csak az adott óvodai nevelési évre szólhat. A felmentésre vonatkozó kérelem annak az évnek az április 15. napjáig, amelyben a gyermek az ötödik életévét betölti, első alkalommal vagy (korábbi felmentési kérelem esetén) ismételten is előterjeszthető; a felmentésre vonatkozó kérelem nem utasítható el érdemi vizsgálat nélkül, formai okból akkor, ha a szülő a felmentési kérelmét első alkalommal csak annak az évnek az április 15. napjáig terjeszti elő, amelyben a gyermek az ötödik életévét betölti.” 

Rovatok