Index Vakbarát Hírportál

Még az ősszel beköszönthet hazánkban a koronavírus hetedik hulláma

2022. szeptember 29., csütörtök 17:38

A hatodik hullám nyári lecsengése után az Európában tapasztalható laza Covid-szabályok következtében bármikor beköszönthet hazánkban a hetedik hullám – többek között erről beszélt az Indexnek Békássy Szabolcs. Az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos hangsúlyozta, hogy egy komolyabb influenzajárvány is benne van a pakliban, de a szakember az alapellátás közelgő és szükséges átalakítására is kitért.

Nehéz időszakot tudhatnak maguk mögött a háziorvosok, pedig még csak most jönnek a hidegebb hónapok, az alacsonyabb hőmérséklet pedig rendre a légúti betegek számának megugrását eredményezi – jelentette ki az Index megkeresésére Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvos.

Kiemelte, hogy a vártnál mozgalmasabb nyár hátterében az omikron-variáns hatodik hullámát valószínűsítik, a rendelőkben elvégzett gyorstesztek ugyanis számos alkalommal igazoltak a pácienseknél koronavírus-fertőzést.

A szakember szerint ez már csak azért is meglepő, mert a járvány első két évében azt tapasztalták, hogy a különböző variánsok a nyár beköszöntével visszahúzódnak. Az omikron azonban a hőségriadók közepette is nagy számban okozott megbetgedést, de szerencsére a tünetek enyhének bizonyultak.

„Szeptemberben az iskolai és óvodai közösségekbe való visszatérés, illetve a munkahelyeken a szabadságolások vége mindig a betegforgalmi adatok megugrását eredményezi. Ez idén sincs másképp, az elmúlt hetekben jellemzően enyhe légúti tünetekre panaszkodtak a páciensek, de egyelőre nincs akkora roham, mint tavaly. 2021 őszén a rendelőkbe érkező betegek száma minden csúcsot megdöntött” – idézte fel Békássy Szabolcs, hozzátéve, hogy egy évvel ezelőtt ilyenkor a brit variáns tarolt.

Arra a kérdésre, hogy mikor jöhet a koronavírus-járvány újabb hulláma, azt felelte, hogy jóslatokba nem szeretne bocsátkozni, de alapvetően azzal számolnak, hogy miután Európa-szerte lazultak a járványügyi szabályok – például az egészségügyi intézményeket leszámítva szinte sehol sem kötelező a maszkviselés – 

ősszel hazánkba is megérkezhet a hetedik hullám.

„Bízunk abban, hogy az újabb hullám még enyhébb lesz, és nem lesz szükség szigorú járványügyi szabályok bevezetésére. Ezzel együtt számolnunk kell azzal, hogy épp a maszk és a távolságtartás mellőzése komolyabb influenzajárvány berobbanásához vezethet” – mutatott rá a háziorvos.

Emlékeztetett, hogy Magyarországon az influenzás időszak jellemzően december, január környékén szokott beköszönteni, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ influenzafigyelő szolgálata már ősszel megkezdi a monitorozást, megfigyeléseikből pedig pontosabb következtetésekre lehet jutni a várható betegszámot illetően.

Békássy Szabolcs felhívta a figyelmet arra, hogy az influenza elleni védőoltást idén is érdemes felvenni, különösen a hatvan év felettieknek és/vagy krónikus betegeknek. A korábbi éveknek megfelelően a vakcina térítésmentesen lesz elérhető a lakosság számára,

az oltóanyag várhatóan október végén, november elején fog megérkezni a praxisokba.

A szakember a fertőzések elleni védekezésnél maradva kitért arra, hogy a koronavírus elleni vakcinát eddig hazánkban 6,5 millió ember vette fel, de csak 3,9 millióan kaptak emlékeztető oltást.

Sokan ráadásul már nagyon régen, még tavaly télen vagy tavasszal részesültek alapimmunizálásában, így nekik vagy az oltással eddig egyáltalán nem rendelkezőknek ősszel mindenképp érdemes felkeresniük a háziorvost vagy valamely oltópontot.

Békássy Szabolcs emlékeztetett továbbá, hogy szeptember elején hazánkba is megérkezett a Pfizer és a BionTech új vakcinája, amelyet az eredeti vírustörzsre és az omikron BA1 variánsa ellen fejlesztettek ki.

„Azt reméljük, hogy ez a kétkomponensű oltóanyag még hatékonyabb lesz a jelenleg cirkuláló vírustörzsek ellen. Az oltóanyag lényegében bármilyen alapimmunizálást követően alkalmazható emlékeztető oltásként, de a részletekről mindig az oltó orvos dönt” – jelentette ki az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos.

Változhat a háziorvosok hatásköre

Mint arról korábban beszámoltunk, átalakítás előtt áll a hazai egészségügy, Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár stratégiája október közepén kerülhet a kormány elé.

Békássy Szabolcs úgy véli, hogy az alapellátás vonatkozásában is szükség van változásra, a háziorvosok leterheltsége ugyanis folyamatos, a pandémiát megelőzően évi hatvanmillió orvos-beteg találkozó történt, ami európai uniós összevetésben rendkívül magas szám. Ráadásul ezt fokozta a koronavírus-járvány, 2021-ben már 75 millió orvos-beteg találkozó volt.

Meg kell erősíteni az alapellátást ahhoz, hogy ezzel a nagy volumennel is megbirkózzunk, nyilvánvalóan ellátásszervezési kérdéseket kell mérlegelni

– hangsúlyozta a szakember. Megjegyezte: ezzel együtt cél az is, hogy a jövőben nagyobb legyen a háziorvosok hatásköre, jelenleg ugyanis az látszik, hogy a járóbeteg-szakellátás teljesítménye nagyon visszaesett, miközben számos apróbb vizsgálat a rendelőkben is elvégezhető lenne.

„A beteg és az ellátórendszer szempontjából sem jó, ha a páciens hetekig vár egy szakvizsgálatra, egyértelmű, hogy a betegutakat is racionalizálni kell” – tette hozzá a háziorvos.

(Borítókép: Li Lin / China News Service / Getty Images)

Rovatok