Index Vakbarát Hírportál

Hogy kerül egy betongyár a Duna-partra?

2022. szeptember 29., csütörtök 11:59

A zuglói tiltakozás után a Duna-partra költöző betongyár ügyében még mindig nincs fejlemény. Mint arról az Index beszámolt, a gyártóegység új telephelyét egy Natura 2000-es besorolású területen alakította ki, amely kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területnek számít.

Korábban Zuglóban, a Csömöri út–Rákospatak utca kereszteződésében működött az a betongyártó üzem, amelynek bezárásáért a lakosságon túl az – akkor még – országgyűlési képviselőként tevékenykedő MSZP-s Tóth Csaba is felszólalt. A Kétfarkú Kutya Párt két éve a képviselő-testület elé vitte az ügyet, miután kiderült, hogy az önkormányzat gyakorlatilag semmit sem tehet az egy hónap alatt, a lakóövezet közelében felhúzott gyár ellen. A lakossági nyomás miatt az Uni-City Betongyártó Kft. végül elhagyta zuglói telephelyét, tevékenységét azonban egy ugyancsak aggályos területen folytatja.

Mint azt egy korábbi cikkünkben írtuk, a cég egészen a XI. kerületi Duna-partig költözött, a Galvani utca vízparti torkolatánál található az új telephelye, mely lakossági szempontból jó választás, abból a szempontból azonban már kifejezetten aggályos, hogy a gyártóegység új telephelyének egy Natura 2000-es besorolású természetvédelmi területet talált.

Az ilyen, az Európai Unió által létrehozott területek olyan összefüggő európai ökológiai hálózatot alkotnak, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását, és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához. Olyan zöldinfrastruktúra, amely biztosítja Európa természetes élőhelyeinek ökoszisztéma szolgáltatásait, valamint jó állapotban megőrzöttségét.

Az uniós jogszabályt kormányrendelet illesztette a magyar jogrendbe, és 2004 októberétől hatályos, a Duna-folyam területére pedig 2008. márciusi dátummal jegyezték be a Natura 2000-terület tényét, aminek megfelelően a Duna és ártere kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területnek számít.

Az ingatlan területét a Budapest Főváros Településszerkezeti terve (Vf jelű) folyóvizek medre és partja megnevezésű területfelhasználási egységbe sorolta, területére építési szabályzat nincs hatályban.

Újbuda önkormányzata (Hatósági Igazgatósága) az Uni-City Kft. részére nem adott ki engedélyt, a kft. a kerületi önkormányzat telephely-nyilvántartásában sem szerepel.

Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) viszont azt írta, hogy még a Natura 2000-besorolás előtt (2001-ben) az érintett területre a XI. kerületi önkormányzat jegyzője adott szakhatósági állásfoglalást, amelyben a tervezett tevékenységhez építésügyi szempontból kikötéssel hozzájárult. A kormányhivatal csak 2020. március 1-jétől rendelkezik építésügyi hatáskörrel, azóta az érintett ingatlanra vonatkozóan nem volt és jelenleg sincs folyamatban építésügyi hatósági eljárás.

Újbuda országgyűlési képviselője, Orosz Anna korábban az ügy kapcsán levélben kereste meg az illetékes hatóságokat, kérve, hogy vizsgálják meg, történt-e törvény- vagy szabálysértés. Ezen kívül Palkovics László és Nagy István miniszter figyelmét is felhívta a veszélyre:

Arra kértem őket is, intézkedjenek a kiemelt jelentőségű természetvédelmi terület, az újbudai Duna-part védelmében.

A terület parlamenti képviselője a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságnál azt firtatta, kapott-e egyáltalán a cég engedélyt a terület használatára, s ha igen, miképp volt ez lehetséges.

Ennek ellenére az Uni-City Kft. továbbra is folytathatta tevékenységét. A TV2 híradója, a Tények stábja cikkünk megjelenése után három hónappal járt kint a helyszínen, vágóképeiken pedig jól látható, hogy a betongyár továbbra is különösebb fennakadás nélkül működhet.

Korábban hiába kerestük a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályát, levelünkre nem válaszoltak. Kérdéseinkkel tíz napja megkerestük a Technológiai és Ipari Minisztériumot, valamint az Agrárminisztériumot is, amennyiben választ kapunk, frissítjük cikkünket. 

(Borítókép: Az Uni-City Kft. gyártóegysége 2022 júniusában a Duna-parton. Fotó: Papajcsik Péter)

Rovatok