Index Vakbarát Hírportál

Maximum 18 fokra fűthetnek az egyetemek

2022. szeptember 29., csütörtök 08:37

Idén télen az állami egyetemek előadótermeiben is hűvös lesz, a kormány döntése alapján ugyanis a felsőoktatási intézmények maximum 18 fokra fűthetik fel épületeiket. Továbbá egy saját energiamegtakarítási tervet is ki kellett dolgozniuk, így az egyetemeken és főiskolákon egy energiatakarékossági felelős is lesz.

Maximum 18 fokra fűthetik fel épületeiket az állami egyetemek – írta az Eduline kérdésére a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), hozzátéve, hogy a kormány döntése értelmében huszonöt százalékkal kell csökkenteniük a gázfogyasztásukat.

Az NKE szerint az energia-vészhelyzet okozta gazdasági nehézségeket talán még jobban érzékelik, mint a többi felsőoktatási intézmény, mivel a Ludovika-campuson olyan épületeket is fenntartanak, amilyeneket más egyetemek nem, ilyen például a lovarda, az uszoda és a sportközpont is.

A jogszabály az állami fenntartásban maradt öt egyetemre és egy főiskolára is vonatkozik. Így az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME), a közszolgálati egyetemen, a bajai Eötvös József Főiskolán (EJF), a Magyar Képzőművészeti Egyetemen (MKE) és a Zeneakadémián is maximum 18 fokra fűthetnek télen.

A lap beszámolója szerint egyik állami fenntartású felsőoktatási intézmény sem tervezi az online oktatásra való átállást, azonban a BME-n már a tanév elején felhívták az oktatók figyelmét, hogy ha lehetséges, éljenek a jegymegajánlás és a távolléti vizsgáztatás adta lehetőségekkel.

A Műegyetem arról is beszámolt, hogy az előzetes kalkulációk szerint az egyetem 2023-as rezsije hárommilliárd forinttal lesz magasabb az ideinél, és nem zárják ki, hogy a költségek tovább emelkedhetnek.

Az egyetemeknek és főiskoláknak egyébként szeptember 22-ig kellett elkészíteni az „energiamegtakarítási tervet”, ezeken az egyetemeken és főiskolákon „energiatakarékossági felelős” is lesz, aki az intézkedési tervben rögzített feladatokon túl a minisztériummal a kapcsolattartói feladatokat is ellátja – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

(Borítókép: A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Orczy úti kollégiuma a Ludovika Campus területén. Fotó: Jászai Csaba / MTI)

Rovatok