Index Vakbarát Hírportál

Stratégiai jelentőségű kérdésekről tárgyalt Orbán Viktor a Karmelita kolostorban

2022. szeptember 29., csütörtök 13:00

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta Mustafa Sentopot, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnökét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

A megbeszélésen egyetértettek a Magyarország és Törökország számára egyaránt stratégiai jelentőségű kérdésekben – közölte a sajtófőnök, hozzátéve: a Brüsszel által Európában elfogadtatott szankciók nem vetettek véget az ukrajnai háborúnak, az emiatt kialakult energiaválság különös aktualitást adott a magyar–török felső szintű egyeztetésnek.

A megbeszélésen ezért szó volt a kelet–nyugati irányú gáztranzit szállítási kapacitásainak bővítéséről is. Orbán Viktor nagyra értékelte, hogy a Török Áramlatra való rácsatlakozással Törökország a magyar piac földgázellátásának egyik legfontosabb tranzitországa lett.

Orbán Viktor és Mustafa Sentop ezenkívül tárgyaltak az illegális migráció elleni közös küzdelemről is. A magyar miniszterelnök szerint Európa nem lehet stabil és biztonságos Törökország stabilitása és biztonsága nélkül.

„Ha Törökország nem tenne erőfeszítéseket a migrációs nyomás elhárítása érdekében, akkor Európát egy eddig soha nem látott migrációs hullám érné el” – fejtette ki. A csütörtöki megbeszélésen a felek az orosz–ukrán háború kapcsán a mielőbbi tűzszünet és a béketárgyalások fontosságát hangsúlyozták – mondta Havasi Bertalan.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök [elöl, j] fogadja Mustafa Sentopot, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnökét [b] a Karmelita kolostorban 2022. szeptember 29-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Rovatok