Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Királyságból irányították az unokázós csalásokat, 15 ember ellen emeltek vádat

2022. szeptember 30., péntek 21:42

Többek között minősített csalások és pénzmosás bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy bűnszervezet 15 tagja ellen, akik úgynevezett unokázós csalásokat valósítottak meg.

A vád szerint a bűnszervezetet az Egyesült Királyságban tartózkodó 43 éves, büntetett előéletű, többszörös és különös visszaeső sajókazai, és egy 29 éves, büntetett előéletű, kazincbarcikai férfi irányította, a többieket pedig Magyarországon élő rokonaik szervezték be – olvasható a Békés Megyei Főügyészség sajtóközleményében

Az úgynevezett unokázós csalások elkövetésének módszere az volt, hogy az Egyesült Királyságban tartózkodó két férfi telefonon kapcsolatba lépett Magyarországon élő idősekkel, majd közeli hozzátartozónak vagy azok által megbízott személynek adták ki magukat. Az elkövetők azt állították, hogy a sértettek rokona nagy kárral – sokszor gyermek sérülésével – járó közlekedési balesetet okozott. Emiatt sürgősen nagyobb összegű pénzre van szükség a kár azonnali rendezésére, és azért, hogy ne értesítsék a hatóságokat.

A terheltek többször úgy tettek, mintha átadták volna a telefont a balesetező sofőrnek, a helyszínen lévő mentősnek, autómentőnek vagy rendőrnek, aki megerősítette a kitalált történetet. A férfiak azt kérték a sértettektől, hogy a pénzt, illetve az ékszereket készítsék össze, amikért rövid időn belül egy jó barátjukat küldik, aki elviszi azt a baleset helyszínére. A vádlottak a sértetteket folyamatosan szóval tartották, hogy hozzátartozóikat ne tudják értesíteni. Ezt követően felhívták az egyik társukat, aki elment a megadott címre, átvette a készpénzt és az ékszereket, majd távozott.

A vádlottak 2019. december 19-e és 2020. január 30-a között 10 esetben jártak sikerrel, az áldozatoknak 140 000 – 3.200.000 forint kárt okoztak, összesen közel tízmillió forintot zsákmányoltak. Ezen felül a nyomozók 57 olyan esetet tártak fel, amikor a csalók próbálkoztak, de nem jártak sikerrel, mert a sértett észlelte, hogy csalókkal áll szemben, vagy nem volt pénze, vagy más értéke.

A járási ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság nyolc terheltet fegyházbüntetésre, egy elkövetőt börtönbüntetésre ítéljen, és tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától. Közülük öt vádlottat a közúti járművezetéstől is tiltson el, míg a többszörös és különös visszaeső férfinál állapítsa meg, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. További hat terhelt esetében a járási ügyészség próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott.

Az ügyészség indítványa arra is kiterjedt, hogy a bíróság kötelezze a terhelteket az okozott kár megtérítésére, míg 600 ezer forint erejéig az ügyészség vagyonelkobzást  indítványozott négy terhelttel szemben – áll a közleményben.

Rovatok