Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktornak kegyelme és haragja van

2022. szeptember 30., péntek 13:57

A Demokratikus Koalíció elnöke ismét minimalista stílusban vázolta a magyarországi államformáról és Orbán Viktorról alkotott véleményét. Az is kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc az ABBA egyik dalából merít ihletet az ellenzéki politizáláshoz: „Merj táncolni, örülni, magad lenni, az, aki vagy.”

„Magyarország államformája: Orbán-kormány. Még pontosabban: Orbán. Ez a válasz méretes bukás lenne manapság egy államjogvizsgán. Tudom. Mégis, most itt, Magyarországon ez a valóság” – közölte a DK elnöke Facebook-oldalán.

Gyurcsány Ferenc kifejtette, hogy „minden Orbáné”, ugyanis „minden intézmény minden fizetését végső sorban ő és emberei hagyjak jóvá”, és „megszűnt a tagolt, független, felelős állam”, mert „Orbán van”.

„Tőlünk független, már régen nem szabad, általunk nem ellenőrizhető a kormányfő. Kegyelme és haragja van. Abszolút monarchia után itt az abszolút miniszterelnöki hatalom” – fogalmazott a DK elnöke, aki szerint közösen „véget kell ennek vetni”, de sokan nem hiszik, hogy képesek rá, miközben ez lenne a dolguk.

Értem. Lelki, elméleti szöveg helyett egy kultúrpolitikus ikon dalát hozom érvnek, még ha furcsa is. Az ABBA zseniális dala, a Dancing Queen sokak szerint arról is szól, hogy mindenkiben ott van a tánckirálynő képessége, csak elő kell ásni. »Dig in the dancing queen.« Lehet, hogy nem te vagy a legjobb a táncparketten, talán esetlennek is érzed magad, de merj táncolni, örülni, magad lenni, az, aki vagy

– közölte Gyurcsány Ferenc.

Szerinte ugyanígy mindenkiben „ott van a vágy”, hogy szabadon éljen. „Merjetek szabadok lenni! Fedezzétek fel önmagatokban a szabadság vágyát, képességét, erejét. Ne szégyelld, hogy más jobban vitatkozik, hogy bátrabb az utcán. Csak csináld! Gyere velünk. Pontosabban: menj az utadon!” – írta a DK elnöke.

A Partizánnak adott interjúban Gyurcsány Ferenc a Dobrev Klára vezette DK-s árnyékkormányról azt mondta: egy világos alternatívát akarnak kínálni az emberek számára, kompetens emberekkel, akik szakértelmükkel bármikor képesek lennének átvenni az ország vezetését. Arról is beszélt, hogy sokan kritizálják, de megszokta már. „Aki Gyurcsánnyal szemben akar politizálni, az csinálja jobban, gyűjtsön össze 1,5-2 millió szavazót. Arra készülünk, hogy vezessük, és vezetni is fogjuk ezt az országot” – jelentette ki a DK elnöke.

Rovatok