Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin: Az orosz agresszornak okozzanak nehézségeket a szankciók, ne Európának

2022. szeptember 30., péntek 15:20

Novák Katalin köztársasági elnök pénteken Pozsonyban a szlovák államfővel tárgyalt. A megbeszélést követően a magyar államfő azt mondta, a szankcióknak az orosz agresszornak kellene nehézségeket okozniuk, nem Európának.

Olyan uniós gazdasági szankciókra van szükség, amelyek az orosz agresszornak okoznak súlyos gazdasági nehézségeket, nem az európai embereknek és gazdaságnak – mondta pénteken Pozsonyban a Zuzana Čaputová szlovák államfővel folytatott négyszemközti, majd a plenáris megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón Novák Katalin köztársasági elnök.

A két ország között jó a kapcsolat, Szlovákia például Magyarország második legnagyobb gazdasági partnere, de a határátkelők száma is folyamatosan nő: 2023 végére már 41 helyen lehet átlépni a magyar-szlovák határt – közölte a magyar államfő.

Novák Katalin a kisebbségek helyzetére kitérve emlékeztetett arra, hogy a nemrég elvégzett szlovákiai népszámlálás adatai szerint csaknem félmilliós magyarság él az országban, jogaik érvényesülése pedig kiemelten fontos Magyarországnak. A környező országok közül Szlovákiában asszimilálódott leginkább a magyarság – mutatott rá a magyar köztársasági elnök, aki felkérte szlovák kollégáját: tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a helyi magyarság megőrizhesse nemzeti identitását.

Novák Katalin hozzátette, Magyarországon immár nemzetiségi szószóló képviseli az Országgyűlésben a 35 ezres szlovák kisebbség jogait, a szlovák iskolák száma háromszorosára emelkedett. Szlovákia a díszvendége a csütörtökön megnyílt Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak is. A magyar államfő „megkerülhetetlenül fontos témaként” szólt az ukrajnai háborúról.

Álláspontunk az első perctől határozott: elítéljük Oroszország agresszióját, Ukrajna elleni támadását, és kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett

– hangsúlyozta a magyar államfő.

 A katonai segítségnyújtással kapcsán Szlovákia és Magyarország nem képvisel azonos álláspontot, ám egyaránt nagy számban fogadnak be ukrajnai menekülteket. Mindkét ország érdeke és kiemelt célkitűzése a béke megteremtése, noha a kilátások jelenleg nem ebbe az irányba mutatnak – mondta el.

Mint hozzáfűzte, az Oroszországgal szembeni szankciók terén eddig sikerült elfogadható kompromisszumokat elérni, például az olajembargó alól mind Szlovákia, mind Magyarország kivételt élvezhet.

Szükséges azonban áttekinteni az eddigi és a tervezett szankciók hatásait – közölte Novák Katalin, hozzátéve: olyan szankciós csomagok támogatását fogja javasolni Eduard Heger szlovák miniszterelnöknek is, amelyek az orosz agresszornak okoznak súlyos gazdasági nehézségeket, nem az európai embereknek és gazdaságnak.

A magyar államfő kitért az illegális migráció problémájára is, hangsúlyozva: közös érdek, hogy a schengeni övezeten belüli határokat soha ne kelljen visszaállítani, így a külső schengeni határok védelmének megerősítése is. Hétfőn Budapesten a magyar és a szerb elnök, valamint az osztrák kancellár hármas találkozóján is kiemelt téma lesz az illegális migráció elleni fellépés – közölte. Majd a magyar-szerb határ védelmét megfelelőnek ítélte, problémának nevezte azonban, hogy oda ilyen nagy számban jutnak el illegális bevándorlók.

Novák Katalin hangsúlyozta a Visegrádi Négyek együttműködésének fontosságát is: ennek „nincs alternatívája, ez ad nekünk lehetőséget arra, hogy közös értékeinket a legjobban érvényesíthessük az EU-n belül”.

A Magyarországnak „jogosan járó” EU-s források odaítélésével kapcsolatban a magyar államfő szlovák kollégája támogatását kérte. Újságírói kérdésre válaszolva Novák Katalin elmondta: úgy tűnik, a szankciók eddig nem érték el a kívánt hatást Oroszországban.

A közelgő szlovákiai önkormányzati választásokra vonatkozó kérdéssel kapcsolatban Novák Katalin üdvözölte a helyi magyar pártok összefogását és minél nagyobb részvételre buzdította a szlovákiai magyarságot. A magyar államfő hangsúlyozta azt is, hogy a kettős állampolgárság senkitől nem vesz el, viszont hozzátenne a magyar kisebbség mindennapjaihoz. Noha a közelmúltban módosult a kettős állampolgársággal kapcsolatos szlovákiai szabályozás, ez még nem jelent megoldást a helyi magyarság számára – mondta el Novák Katalin, aki ebben a témában Zuzana Caputová segítségét kérte.

Novák Katalin péntek délelőtt Pozsonyban találkozott a magyar kisebbség érdekeit többpárti összefogásban képviselő Szövetség vezetőivel, délután pedig Eduard Heger szlovák miniszterelnökkel folytat megbeszélést, részt vesz a Pozsonyi Magyar Szakkollégium évnyitó rendezvényén, majd ellátogat Dévénybe, hogy megkoszorúzza a Szabadság kapuja emlékművet.

Rovatok