Index Vakbarát Hírportál

Megjelentek a részletek, így alakulnak a szünetek a teljes tanévben

2022. szeptember 30., péntek 07:19

Az energiaválság miatt változik a 2022/2023-as tanév rendje a hazai iskolákban és óvodákban. Hosszabb lesz a téli szünet, az őszi szünet akár el is maradhat egyes intézményekben. Hivatalossá váltak a friss dátumok.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy az energiaválság miatt megváltozik a 2022/2023-as iskolai tanév rendje. Az őszi szünet rövidebb lesz vagy akár el is maradhat egyes iskolákban, míg a téli szünet takarékossági okokból jóval tovább tart majd.

A csütörtökön kiadott Magyar Közlönyben már elolvasható a legfrissebb kormányrendelet a 2022/2023-as tanév rendjére alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról. Eszerint a 2022/2023-as tanévben két alkalommal kell legalább hat összefüggő napból álló tanítási szünetet biztosítani.

A magyar kormány döntése alapján a következőképpen változtak a jelenlegi tanév legfontosabb dátumai:

Petíciót indítanak

Korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy az Adom Diákmozgalom felháborítónak találta a kormány döntését, ezért petíciót indított az őszi szünet elhalasztása miatt, amely a honlapjukon lesz elérhető.

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint, amióta elkezdődött az új tanév, minden napra jutott egy bomba, ezzel a módosítással pedig csak tovább nőtt a bizonytalanság a tanárokban, a szülőkben és a gyerekekben is.

Bármikor elrendelhetik a digitális oktatást

A Magyar Közlönyben július végén megjelent egy rendelet, mely lényegében kimondta, hogy az oktatási intézményekben bármikor elrendelhetik a digitális oktatást.

„Ha az iskola ellenőrzési körén kívül eső elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem lehetséges, az iskola igazgatójának jelzése alapján a köznevelésért felelős miniszter az érintett iskolában, feladatellátási helyen, évfolyamon vagy osztályban határozott időre tantermen kívüli, digitális munkarendet rendelhet el” – olvasható a rendeletben.

MÍG A KORÁBBI ÉVEKBEN A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY INDOKOLTA AZ ONLINE OKTATÁS BEVEZETÉSÉT, ADDIG IDÉN A JELENLÉTI TANÍTÁSNAK MÁR INKÁBB A DRASZTIKUSAN EMELKEDŐ REZSIÁRAK TEHETNEK BE.

A kormány júliusban jelentette be, hogy módosul a rezsicsökkentés. Az új szabályok értelmében a lakossági átlag felett fogyasztóknak piaci árat kell fizetniük. A Belügyminisztérium nem sokkal a bejelentés után levelet küldött a tankerületeknek, ebben a tárca azt írta, hogy „haladéktalanul fel kell mérni az intézményekben a gázról fatüzelésre történő átállás mihamarabbi lehetőségét, kályhák beszerzésével”.

Újabb pedagógussztrájkot jelentettek be

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete október 5-re – az oktatás világnapjára – egy újabb, országos sztrájkot jelentett be. A szervezet arról számolt be, hogy a gördülő sztrájk mellett „rendszeresen meg fognak nevezni olyan napokat, amikor országos munkabeszüntetésre hívják az oktatásban dolgozókat”.

A PDSZ ezért azt kérte a tanároktól, hogy

AZNAP AZ ÓVODÁKBAN, ISKOLÁKBAN, KOLLÉGIUMOKBAN, SZAKSZOLGÁLATOKON NE VEGYÉK FEL A MUNKÁT.

(Borítókép: Vajda János/MTI)

Rovatok