Index Vakbarát Hírportál

Lázár János újra rálicitált az osztrákokra

2022. szeptember 30., péntek 06:13

Lázár János, építési és beruházási miniszter szerint a Fertő tavi beruházás, ha elkészül, jobb lesz, mint az osztrák megoldások.

Lázár János építési és beruházási miniszter csütörtökön személyesen látogatta meg az ideiglenesen felfüggesztett Fertő tavi beruházást. Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy „nemzeti kincsünkhöz méltó és a most folyó vitákat megnyugtatóan rendező fejlesztésre van szükség”.

Szerinte a fejlesztések után nemcsak szebb, hasznosabb, de jobban is illik majd környezetbe a terület, mint az osztrák megoldások.

A miniszter posztjában kiemelte: Amit elkezdtünk, befejezzük!

Számos beruházást elhalasztanak

A napokban Csepreghy Nándor, Lázár János építési és beruházási miniszter helyettese válaszolt a parlamentben elhangzó kérdésre, és közzétette a listát, melyen 284 olyan beruházás szerepel, amelyeket biztosan elhalasztanak, így körülbelül 2100 milliárd forinttal maradhat több pénz az államkasszában. 

A kormány által felfüggesztett beruházások jelentős része közlekedési infrastruktúrával kapcsolatos.

Számos összekötő és elkerülőút, közútfelújítás és -fejlesztés került elhalasztásra, továbbá sok közegészségügyi és sportlétesítmény-beruházás, valamint több iskolaépítés is csak később folytatódhat. A felfüggesztett beruházások listáján szereplő 284 tétel túlnyomó többsége valamilyen útépítés, de a megszüntetett beruházások között szerepel például az egri kormányhivatal egészének fejlesztése, több szabadidős tevékenységet és egészségmegóvást lehetővé tevő fejlesztés, sportparkprogram, a csömöri és a dunaharaszti 16, illetve 24 osztályos iskola építése, továbbá a monori szakrendelővel kapcsolatos beruházás.

Lázár János korábban pedig úgy fogalmazott, hogy 10 000 milliárdnyi állami beruházás van most Magyarországon, ezeknek a felülvizsgálata zajlik. Lázár János szerint az orosz–ukrán konfliktusnak két komoly következménye van. Egyrészt felment az energia ára, másrészt óriási mértékben emelkedtek a kamatok.

Ami elkezdődött, ami folyamatban van, azt be kell fejezni, torzó nem maradhat

– emelte ki a miniszter, majd úgy folytatta, hogy sem a magán-, sem az állami építkezések nem állhatnak le, „tételesen”, egyesével vizsgálják meg a folyamatban lévő beruházásokat.

Rovatok