Index Vakbarát Hírportál

Navracsics Tibor: Dinamikusan fejlődő térség lehet a Marcal-völgy térsége

2022. szeptember 30., péntek 21:54

A Marcal-völgy térsége nagy növekedési potenciállal rendelkezik – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a régió fejlesztési lehetőségeiről szóló szakmai konferencián Sümegen.

Navracsics Tibor szerint a fő feladat a térség elhelyezése az Észak-Dunántúl, „Felső-Pannónia”, vagyis Közép-Európa nyugati felének térképén. Emellett fontosnak nevezte megtalálni azokat a módszereket, amelyekkel a környék csatlakozhat a dinamikusan fejlődő térségekhez, ahol a helyben élők megtalálhatják számításaikat.

A térséget bemutatva a miniszter felidézte, a Zala és Veszprém megye határán levő, és Vas megye egy részét is érintő régiót történelme, a táj adottsága és a helyiek kapcsolatrendszere is összeköti.

Navracsics Tibor rámutatott, a konferencián olyan helyi és kistérségi szintű megoldásokat keresnek a Marcal-völgy települései számára, amelyek ország területfejlesztési politikájához és gazdasági növekedéséhez is hozzájárulnak.

Úgy fogalmazott, az a cél, hogy az elkövetkező tíz évben az EU öt legélhetőbb országa közé tartozzon Magyarország.

Nem marad el Marcal-völgy és más kistérségek fejlesztése

Cunyiné Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: ami előnynek és sikernek látszik az ország másik végéből, az a térségben napi nehézséget okoz a fejlesztéspolitikában. A politikus az MTI szerint ezért nevezte fontosnak a településvezetőkkel közös, megyehatárokon átnyúló problémákkal, kistérségekre jellemző ügyekkel foglakozó munkát.

V. Németh Zsolt, Vas megye 3-as, körmendi központú egyéni választókerületének fideszes országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet a három megye határán húzódó térség rejtett értékeire, például a falusi szőlőhegyekre, a hagyomány- és szokáselemekre, amelyek hozzájárulhatnak egy élhetőbb régió megteremtéséhez.

Nagy Bálint, Zala megye 2-es, keszthelyi központú egyéni választókerületének fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: a régió apró településszerkezete miatt is fontos a térségben való gondolkodás, túllátva a közigazgatási határokon.

Rovatok