Index Vakbarát Hírportál

Többmilliárdos fejlesztés vette kezdetét, így növelik a gabona behozatalát Ukrajnából

2022. szeptember 30., péntek 10:39

A kormány több mint 12 milliárd forintos beruházással növeli az Ukrajnából a záhonyi átrakókörzeten keresztül vasúton hozzánk érkező gabona, szemes termény mennyiségét – számolt be a csütörtök este megjelent kormányhatározatról Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár.

Vitézy Dávid és Palkovics László technológiai és ipari miniszter közösen tárgyalt az összes magyar érdekelt féllel (átrakók, teherfuvarozók, MÁV, gabonaszövetség), majd Vitézy Dávid Berlinben az Ukrán Vasutak vezetésével is egyeztetett. A pontos műszaki tartalmi javaslatot ezen egyeztetések alapján dolgozták ki a MÁV szakembereivel közösen – tudatta az államtitkár a közösségi oldalán közzétett bejegyzésben.

A háború sújtotta Ukrajna bevételeinek jelentős része ered az agrárexportból. Afrika és a Közel-Kelet korábban nagy tételben vásárolt Ukrajnából gabonát, viszont ha a fekete-tengeri szállítás korlátozott kapacitása miatt nem jutnak most hozzá, egyes országokban éhínség lehet.

Az aszály következtében Magyarország is importra szorul idén egyes gabonafélékből. Az e célra szánt 12,4 milliárd forint értékben elvégzendő munkák Záhony állomásra, Záhony rendezőre és Eperjeskére is kiterjednek, az elmúlt évtizedekben használaton kívül került és leromlott állapotú vágányokat újítja meg a Technológiai és Ipari Minisztérium.

Cél az is, hogy a beavatkozásokat a MÁV gyorsan el tudja végezni, minél hamarabb növekedjen az átrakókapacitás a záhonyi térségben, így a munkák a tegnapi kormánydöntés nyomán néhány héten belül megkezdődhetnek

– közölte Vitézy Dávid.

Vasúton több gabona hagyhatja el Ukrajnát

A vasúti infrastruktúrának, logisztikának, munkaerő-gazdálkodásnak azonban óriási kihívást jelent a hirtelen rázúduló óriási új feladat – figyelmeztetett az államtitkár. A forgalomnak sokszor a kirakásra váró vagy éppen már üres széles, illetve a berakásra váró normál vagonok állják az útját.

Hozzátette, az átrakókörzet elhagyatott vágányai rendszerváltás előtt sokkal nagyobb árumennyiséget kezeltek, de azóta jóval kisebb kapacitással működnek, amiket rendbe kellene tenni.

Egyes vágányok már járhatatlanok az elmúlt évtizedek kihasználatlanságától, a cél a lezárt vágányok újranyitása, teherbírásuk növelése, a rendezővágányokon 20, legfeljebb 40 kilométer per órás sebesség elérése, a biztonságos és este is végezhető munka feltételeinek biztosítása.

Ezek a munkák készülnek el a MÁV saját beruházásában:

Rovatok