Index Vakbarát Hírportál

Menesztette Orbán Viktor az országos kórházi főigazgató-helyettest

2022. október 1., szombat 13:05

Szabó Bálintot Orbán Viktor szeptember 30-ai hatállyal felmentette tisztségéből – derült ki a pénteki Magyar Közlönyből.

A szeptember 30-ai Magyar Közlöny 83/2022. (IX. 30.) ME határozatában csupán az országos főigazgató-helyettes felmentése került közlésre, azt egyelőre nem tudni, hogy ki fogja váltani posztján. 

Szabó Bálintot még 2020. november 19-én nevezték ki Jenei Zoltán országos kórházi főigazgató javaslatára, ő koordinálta az egységes központi egészségügyi informatikai rendszereket. Már 2014-től részt vett az EESZT kialakításában, két évvel később az EESZT állami egészségügybe való bevezetését végző szervezeti egység főosztályvezetője volt. Hivatali ideje alatt is fontosnak tartotta az elektronikus folyamatok fejlesztését, amivel számos adminisztrációs terhet tudnak levenni az orvosokról. 

Az Országos Kórházi Főigazgatóságot két évvel ezelőtt hozták létre, az egészségügyért felelős miniszter alá van rendelve. Mint központi költségvetési szerv az a feladata, hogy az egészségügyi ellátórendszer, a kórházak működését felügyelje, és közreműködjön az egységes nemzeti egészségügyi irányítási rendszer kialakításában, segítsen az ágazatot érintő kormányzati döntések megalapozásában. 

Rovatok