Index Vakbarát Hírportál

Fontos határidő közeleg, ha rezsitámogatásra lenne szüksége

2022. október 1., szombat 18:12

Az energiaintenzív feldolgozóipari kis- és középvállalkozások adhatják be igényüket az állami rezsitámogatásra október 20-ig online regisztrálva. Az október–decemberi időszakra vonatkozó kedvezmény egyik feltétele az energiahatékonysági beruházások vállalása.

„Az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók az energiahordozók drasztikus áremelkedését okozták” – közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy a kormány azzal védi meg a magyar családokat, hogy az átlagfogyasztásig változatlanul rezsicsökkentett árakon biztosítja a háztartásoknak az áramot és gázt. A munkahelyek megőrzése érdekében az energiaintenzív kkv-k számára is célzott támogatási program indul – írta a Technológiai és Ipari Minisztérium a közösségi oldalán.

Az Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programban az energiaár-robbanás hatásainak leginkább kitett feldolgozóipari kis- és középvállalkozások vehetnek részt. A cégek október, november és december havi áram- és gázköltségnövekményének felét vállalhatja át az állam. A pályázók vállalják, hogy hiteltámogatással 2024 végéig energiahatékonyságot növelő beruházást hajtanak végre. Működőképességük megőrzése a munkahelyek megtartását, energiafelhasználásuk mérséklése az ellátásbiztonság erősítését szolgálja – tartalmazza a minisztériumi tájékoztató.

A kiírásban foglalt feltételeknek megfelelő vállalkozások vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a 2021-es és 2022-es negyedik negyedévek energiaár-különbözetéből eredő költségnövekmény kompenzálására

– magyarázták. E növekedés a számlával igazolható gáz és villamos energia havi nettó fajlagos átlagköltségének különbségéből és az idei azonos havi fogyasztás szorzatából számolható ki.

Az állam az októberi, novemberi, decemberi többletkiadások 50 százalékát vállalja át, legfeljebb 500 ezer eurónak megfelelő forintösszegben

– közölte a szaktárca.

A támogatott cégek vállalják, hogy idei harmadik negyedévi statisztikai állományi létszámuk nem csökken tíz százaléknál nagyobb mértékben 2023 szeptember végéig. A vállalkozásoknak energiaköltség-csökkentő beruházást is végre kell hajtaniuk 2024 végéig. A programban a Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitelből megvalósítandó fejlesztéshez kaphatnak vissza nem térítendő támogatást az önerő kiegészítésére – összegezte az MTI.

A támogatás igénylése két szakaszban történik, a folyamat 2022. október 20-ától regisztrációval indul. A kérelmeket a sikeres regisztrációt és a jogosultság megállapítását követően 2022. december 26-ig lehet majd benyújtani. A pályázati dokumentáció szombattól érhető el a www.energiatamogatas2022.hu oldalon.

(Borítókép: Ralph Orlowski / Getty Images)

Rovatok