Index Vakbarát Hírportál

Elfogadta az Országgyűlés az első olyan javaslatot, amivel hazahoznák az uniós forrásokat

2022. október 3., hétfő 16:13

Az Országgyűlés előtt vannak az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében benyújtott javaslatok, az egyiket már meg is szavazták a képviselők.

A magyar kormány az Európai Bizottsággal való megállapodás érdekében több vállalást is tett, ahogy korábbi cikkünkben részleteztük, néhányat ezek közül már törvényjavaslat formájában is megismerhettünk.

Az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény módosítását 136 igen, 7 nem és 14 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

A törvényjavaslatban szereplő indoklás szerint 

a javaslat egy teljesen új, a büntetőeljárási szabályozásban eddig ismeretlen eljárási mechanizmust kíván bevezetni Eljárás közhatalom gyakorlásával vagy közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekmény esetén elnevezéssel.

Az új szabályozás egy önálló fejezetben azokat az eltérő szabályokat állapítja meg, amelyeket a nyomozás, a bírói jogorvoslat és a vádemelés általános szabályaitól eltérően alkalmazni kell a külön eljárás tárgyi hatálya alá tartozó kiemelt bűncselekmények miatt folytatott eljárások során.

„Az eljárás kulcsszereplője az eljárási szempontból teljesen kívülálló, de az érintett bűncselekményekre tekintettel közvetlen magánérdekkel nem rendelkező, a köz érdekében fellépni kívánó személy, akinek a szabályozás jogot ad arra, hogy az egyébként közvádas bűncselekmények miatt – tehát a nyomozó hatóság vagy ügyészség által – folytatott eljárásban az eredményes nyomozás elérése, illetve adott esetben a bűnösség kérdésében való bírói döntéshozatal érdekében bírói utat igénybe véve fellépjen” – részletezték a dokumentumban.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok