Index Vakbarát Hírportál

A kormány csak akkor segít az önkormányzatoknak, ha felélték minden tartalékukat

2022. október 4., kedd 09:11

A kormány távhőrendelete után felmerült, hogy az önkormányzatok 80-90 százaléka is csődbe mehet. A Népszava értesülése szerint a kormány csak akkor segít, ha azok felélték minden tartalékukat.

Miután nemrégiben megjelent a kormány távhőrendelete, amelyben meghatározták az önkormányzati tulajdonban lévő távhőszolgáltatóknak értékesített távhő árát, valamint a távhőszolgáltatási támogatás új értékeit, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége közölte, hogy csődhullámtól tartanak. 

A Magyar Közlönyben megjelent adatsor alapján Ferencváros is számolgatni kezdett, mivel a korábbi gázellátási problémájuk megoldását követően most a lakótelepeken lévő bölcsődék, óvodák és szociális intézmények fűtése okozhat gondot. A kerület polgármestere szerint legalább tízszer többet kell fizetniük majd a távhőért, mint az előző szezonban. 

Baranyi Krisztina a Népszavának elmondta, hogy a korábbi problémájukra az utolsó percben, nagyon jó áron kötöttek szerződést. A gázvásárlásra eddig eredménytelen közbeszerzési pályázatok végül az állami Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságon (KEF) keresztül sikerre vezettek. A KEF ajánlata ugyan az előző évi egységár tízszerese, de a végszámla csak hatszor akkora, mint az eddigi. Így elkerülhetővé vált az önkormányzati fenntartású óvodák, bölcsődék, művészeti, kulturális és szociális intézmények bezárása. Most azonban a távhőszolgáltatás okozhat gondot.

Előbb a válságkezelés

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke elmondta, hogy a kormányzati segítségről szóló tárgyalásoknak és az ezért felelős miniszteri biztosnak a hírét se hallották még. Gémesi György nem is érti a dolgot, hiszen nagyon hosszú ideig tartana mind a háromszáz érintett település vezetőjével külön-külön tárgyalni.

Abban bíztunk, hogy a kormány meghatároz egy piacinál kedvezőbb, mondjuk 5-6-szoros áremelést az önkormányzati intézményeknek. Helyette ráöntötték az egészet a településekre, ami helyenként 15-16-szoros növekedést jelent

– fogalmazott az elnök.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke szerint már maga a rendelet is érthetetlen, mivel a távhőszolgáltató cégek kivétel nélkül az állami MVM-től és az EON-tól veszik az energiát, ezért nem egyértelmű, hogy miért kerül ugyanaz Szombathelyen többe, mint Debrecenben. Úgy véli, ezt a 10-13-szoros drágulást az önkormányzatok aligha tudják kigazdálkodni.

A TÖOSZ elnöke 40 milliárd forint működési támogatást kért a 3 ezer fő alatti településeknek az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának ülésén, amit ha nem kapnak meg, akkor a szolgáltatások jelentősen sérülni fognak. A lap úgy tudja, a megbeszélésen a Miniszterelnökség azt üzente, hogy csak közvetlenül a csőd előtt segítenek a településeknek, előbb megvárják, hogy az önkormányzati szektor felélje a válságkezelésre a félretett 300-400 milliárdos betétállományokat

(Borítókép: Faludi Imre/MTI)

Rovatok