Index Vakbarát Hírportál

Megkapták a pluszpénzt a magyar katonák

2022. október 4., kedd 09:40

A kormány döntése alapján 2022 szeptemberétől mintegy egynegyedével nőtt a katonák illetménye, amelyet október első napjaiban kapott kézhez a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses és tényleges szolgálatát teljesítő tartalékos állománya – mondta a honvédelmi miniszter az MTI-nek kedden. Hozzátette: az illetményemelés állománykategóriánként eltérő, átlagosan 26 százalékos.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett, hogy az illetményemelésről hozott határozat alapján a hivatásos, a szerződéses, valamint a tényleges szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonák fizetése két lépcsőben, 2022 szeptemberétől és 2024 januárjától emelkedik, ennek értelmében szeptembertől egy katona az eddigi havi, rendszeres illetményének mintegy egynegyedével több fizetést visz haza.

A honvédelmi miniszter a döntést korábban azzal indokolta, hogy a változó biztonsági környezetben tovább kívánják növelni a katonák megbecsülését. Az elhúzódó háború, valamint a folyamatos migrációs nyomás okozta állandósult biztonsági kockázat szükségessé tette a Magyar Honvédség készenlétének, erői felkészültségének és reagálóképességének fokozását.

Minőséget követelünk katonáinktól, kimagasló szakmaiságot. Ebben a hivatásban nincs helye a tévedésnek. Miniszteri kinevezésem első napja óta azon dolgozom, hogy katonáink megkapják az őket megillető erkölcsi és anyagi elismerést. Hosszú folyamat, hogy egy hivatás presztízsét növeljük, a kiszámítható életpálya mellett azonban az anyagi megbecsülésünket a fegyveres szolgálatért, a rájuk mért felelősségért és áldozatvállalásért cserébe már most ki tudjuk fejezni

– tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A tárcavezető szerint minden eddiginél fontosabb kérdéssé vált Magyarország számára a biztonság és a gazdasági, nemzeti szuverenitás védelme, erre kellő garanciát jelent a kormány által létrehozott Honvédelmi Alap, amely biztosítja, hogy nehéz gazdasági helyzetben is fenntartható legyen a Honvédelmi és Haderőfejlesztési program.

Egyre több a tartalékos

Köszönet illeti a tartalékosokat, akik munka mellett vállalják, hogy tesznek a hazáért – mondta a Magyar Honvédség parancsnoka az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy október 4-e, a tartalékos honvédek napja alkalmából volt a műsor vendége.

A honvédség parancsnoka elmondta: 2010-ben még mindössze 17 tartalékos volt az országban, mára viszont 11 ezer önkéntes tartalékos van Magyarországon. A jelentkezőknek egy alapkiképzésen kell átesniük, de – tekintettel arra, hogy ők munka mellett végzik ezt a kiképzést – hosszabb idő áll rendelkezésükre ennek teljesítéséhez. Hozzátette: a tartalékosok akár nemzetközi missziókban – például a Balkánon vagy Irakban – is részt vehetnek.

A tartalékosok valós képességet tudnak felmutatni, valós részét képezik a teljes magyar haderőnek

– emelte ki. Megjegyezte, a missziók mellett a tartalékosok nagy segítséget jelentettek a déli határ védelmében és a koronavírus-járvány alatt is. Számtalan tartalékos vállalt pluszszolgálatot, mert értette, hogy a haza hívja őket, nem csak felvették az egyenruhát, hanem valóban szolgáltak. 

Hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy az alapvető harcászati feladatokra felkészítsék a tartalékosokat, de emellett szinte mindenhol bevethetők, „hiszen fegyelmezettek, csapatban dolgoznak, megvan a logisztikai támogatásuk és szeretik a magyar hazát”. Szólt arról is, szeretnék, ha minél több fiatal csatlakozna a tartalékosokhoz. Szeretnék elérni továbbá, hogy a tartalékosok létszáma a jelenlegi 11 ezerről 20 ezerre nőjön.

Rovatok