Index Vakbarát Hírportál

Most robbant a rezsibomba, emiatt sztrájkolnak a kukások

2022. október 4., kedd 17:04

Ha szerda estig nem születik a sztrájkolók küldöttei és a BKM (Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.) vezetése között megállapodás, akkor a főváros vezetése a katasztrófavédelemtől kér segítséget. A főpolgármester-helyettes szerint az is könnyen elképzelhető, hogy a sztrájk szerdára a többi telephely munkavállalóira is átterjed.

Ami az FKF Ecseri úti telephelyén zajlik, az sztrájk. Politikai értelemben így minősítette Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a szemétrakodók és kukásautó-vezetők döntését, amely szerint nem veszik fel a munkát. A munkabeszüntetésben egyelőre 100-150 munkavállaló vesz részt, azonban Kiss Ambrus elképzelhetőnek tartja, hogy az elkövetkezendő napokban más telephelyekre is átterjedhet a sztrájk, amelynek hátterében rendkívül magas béremelési igény húzódik meg.

Karácsony Gergely helyettese leszögezte: a főváros vezetése nem avatkozik bele a tárgyalásokba, de figyelemmel kísérik. Azt is aláhúzta, hogy

Bár a főváros betartotta a szakszervezetekkel kötött bérpolitikai megállapodást, és végrehajtották a BKM-nél az átlagosan 15 százalékos béremelést, az adott összeget mára lenullázta a rezsibomba.

A szemétszállítás közszolgáltatás, a hulladékot valakinek el kell vinnie – szögezte le.

Délben kezdődött el a tárgyalás a Budapest Közművek Nonprofit Zrt. és a sztrájkolók delegációja között, Budapest vezetése ezeken az egyeztetéseken nem képviselteti magát. Amennyiben a tárgyalás elhúzódik vagy nem vezet eredményre szerda estig, a katasztrófavédelemhez fordulnak. A főpolgármester-helyettes ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a tárgyalóasztal mellől hiányzik a szolgáltatást megrendelő szereplő, az állami kukaholding képviselője.

Duplázni kellene

Kiss Ambrus azt is jelezte, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) évi ötmilliárd forinttal kevesebbet oszt vissza a szemétszállítást végző fővárosi cégnek, mint amennyit a budapestiektől begyűjt szemétdíj címszó alatt. Ezt a hiányt a fővárosnak máshonnan kell előteremtenie.

Ha ezt a pénzt a kukaholding biztosítaná, már most másképp állnának a tárgyalások

– tette hozzá, jelezve, hogy az említett éves ötmilliárd hiány évről évre összeadódik. A probléma nagyságát érzékeltetve megállapította, hogy összesen csak a fővárosi szemétszállítás bérköltsége 17 milliárd forint.

Az – egy idő után – akár négyszázezer forintot is elérő fizetés ígéretére a főpolgármester-helyettes úgy reagált, hogy ilyen ígéretük nem volt a dolgozók számára. 2021-ben a rakodók átlag bruttó bére 245 ezer forint volt, ez emelkedett január elsejétől 282 ezer forintra. A szóban forgó követelt összeg 86 százalékos bérnövekményt jelentene a főváros számára Kiss Ambrus kalkulációja szerint, ennek teljesítéséhez meg kellene duplázni a bérkeretet.

Én most szövetséget ajánlok az dolgozóinknak: álljunk ki közösen azért, hogy az állami Kukaholding adja vissza Budapestnek, amivel tartozik, és akkor nem csak akarunk, de tudunk is az inflációtól és rezsiemeléstől sújtott dolgozóknak segíteni.

reagált Karácsony Gergely főpolgármester a történtekre közösségi oldalán.

Amint arról korábban az Index beszámolt, akár 450 ezer forintot is kaphatnak azok, akik kukásnak állnak, igaz, nem Budapesten, hanem a Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél.

(Borítókép: Konténeres lakossági hulladékgyűjtés a Domokos Lajos utcában. Fotó: Oláh Tibor / MTI)

Rovatok